Bakłażan na stałe zagościł w naszej kuchni i lubimy go przygotowywać w różnych postaciach.
Bakłażan znany jest też jako: oberżyna, melanzane, gruszka miłosna, jajko krzewiaste, eggplant lub psianka podłużna! Na surowo jest niejadalny, ciężkostrawny, trochę tak jak nieugotowane ziemniaki. Przed przygotowaniem potrawy warto go pokroić i posolić a następnie wytrzeć, wtedy nie będzie gorzki. Wystarczy jednak obtoczyć w tempurze i usmażyć w głębokim oleju, grillować albo upiec w piekarniku i staje się wyśmienitym składnikiem wielu potraw albo samoistnym smakołykiem.
Oberżyna według specjalistów dobrze wpływa na ciśnienie, poziom cholesterolu, stany emocjonalne, poziomy cukru we krwi, łagodzi napięcie nerwowe, sprzyja relaksacji. Oczywiście każdy reaguje inaczej, więc nie można generalizować, jednak warto jeść bakłażany, bo są smaczne i zdrowe. Kilka zalet wymienimy poniżej:
- bogaty w GABA (kwas gamma-aminomasłowy)
- obniża ciśnienie tętnicze
- reguluje poziom glukozy we krwii
- obniża poziom cholesterolu
- zawiera dużo estry choliny, w tym acetylocholinę
Mieliśmy już okazję przygotowywać pastę z bakłażana, robić caponatę, piec parmigianę, dodawać bakłażany do sałatki, czy też podawać z makaronem, smażyć w tempurze a jako przystawkę serwować vegeburgery.
Bywa fioletowy, ciemno fioletowy wpadający niemal w czerń, zielony, biały, jasno fioletowy, pstrokaty.
Szukajcie przepisów na wykorzystanie tego warzywa w zakładce Na skróty/Bakłażan na naszej stronie.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie