Zakupione na Starym Kleparzu kalmary przygotowaliśmy według włoskiego, tradycyjnego przepisu i powstały nadziewane kalmary duszone w sosie pomidorowym.
Przy okazji cotygodniowych, sobotnich zakupów na Starym Kleparzu w Krakowie zaglądnęliśmy do Sklepu Rybnego Dorada, gdzie wpadły nam w ręce kalmary, więc decyzje padły na nadziewane kalmary duszone w sosie pomidorowym. Calamari ripieni – czyli nadziewane kalmary to wykwintne danie główne, klasyk kuchni włoskiej. Przepis prosty, smaczny a finalny efekt zaskakuje wybornym smakiem. Dodatkowo można przeprowadzać własne eksperymenty smakowe dodając lub zamieniając poszczególne składniki stosowane do nadzienia.
Składniki:
- 9 kalmarów (po 3 na osobę)
- 1/2 cebuli do nadzienia, 1/2 cebuli do sosu
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 10 czarnych oliwek kalamata (około 50g)
- 3 anchois
- 2-3 pomidory do sosu oraz 1/2 puszki pomidorów (dla utrzymania koloru)
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina (jeden kieliszek do smażenia farszu, drugi można dodać do sosu pomidorowego)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- natkę drobno posiekanej pietruszki (można sobie podzielić na 3 części, gdyż będą potrzebne w różnych momentach przygotowywania kalmarów)
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę 1/2 cebuli i zezłocić. Dodać pokrojony w drobną kosteczkę duży czosnek (nie smażyć zbyt długo, bo zgorzknieje), a następnie wkroić dojrzałe, soczyste pomidory bez gniazd nasiennych i skórek. Gotować około 20minut, żeby całość się zredukowała. Jeśli sosu jest za mało można dodać kolejne pomidory lub tak jak my 1/2 puszki obranych pomidorów włoskich (sos zyskuje na smaku i kolorze). Dolać jeden kieliszek białego, wytrawnego wina i przez chwilę zostawić jeszcze na ogniu do zredukowania całości i powiązania się smaków.
Kalmary należy opłukać w zimnej wodzie oraz wyczyścić. Obrać ze skóry, wyciągnąć ze środka wnętrzności oraz szkielety, odciąć głowy, zostawić macki (posłużą jako wkład do nadzienia). Ważne, żeby kalmary były jednej wielkości to sprzyja równomiernemu gotowaniu.
Na rozgrzaną (mniejszą) patelnię wlać oliwę, dodać 1/2 drobno pokrojonej cebuli, zeszklić, dodać drobno pokrojony czosnek. Macki kalmarów pociąć na drobne kawałki i przesmażyć na gorącej oliwie (około 2-3minuty). Dodać pokrojone oliwki, anchois, posiekaną pietruszkę oraz na koniec tartą bułkę. Smażyć przez kolejne 2 minuty a następnie dolać kieliszek białego wina i pozostawić do odparowania przez około 3 minuty, mieszając i obracając powstały farsz.
Odłożyć farsz do miski do ostygnięcia a następnie dodać jajko, sól, pieprz i kolejną część natki pietruszki. Według oryginalnego przepisu można dodać jeszcze starty ser parmezan, ale u nas akurat nie dodaliśmy tego składnika. Zagnieść wszystko dokładnie do uzyskania zwartej masy i jeśli jest zbyt miękka to można dołożyć trochę bułki tartej.
Napełnić kalmary przygotowanym farszem, ale uważać, żeby nie były zbyt pełne, ponieważ podczas duszenia w sosie pomidorowym mogą popękać i nadzienie wypłynie. Spiąć wykałaczką, żeby farsz sie wydostawał się na zewnątrz.
W międzyczasie gotować sos na małym ogniu i ułożyć w sosie nafaszerowane kalmary, przykryć przykrywką. Gotować/dusić całość przez 10-15 minut. Podawać na płaskich talerzach razem z sosem posypując resztą pokrojonej natki pietruszki.
Inne przepisy na ryby i owoce morza znajdziecie też w zakładce Na skróty/Ryby i owoce morza.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie