Zielony slaw czyli młoda kapusta w zalewie octowej

kapusta w zalewie octowej

Kapusta w zalewie octowej z ogórkiem i koperkiem.

Młoda kapusta w zalewie octowej to idealne uzupełnienie mięsnych potraw. Jest lekka, ciekawa w smaku i orzeźwiająca. Ważne, żeby przygotować ją wcześniej i trzymać w zalewie przez minimum 2-4 godzin, a najlepiej podawać ją na następny dzień. Pasuje do mięs grillowanych, smażonych lub pieczonych. Lista składników jest krótka, sposób przygotowania wybitnie prosty i smakuje z każdym mięsnym daniem.

Zielony slaw czyli kapusta w zalewie octowej
Zielony slaw czyli kapusta w zalewie octowej

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty (około 1 kg) z wyciętym głąbem i poszatkowana
  • 1 duży, świeży ogórek szklarniowy lub gruntowy pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 pęczek koperku drobno pokrojony
  • 1/2 szklanki (125ml) octu z białego wina
  • 1/2 szklanki (125ml) zimnej wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki cukru

Przepis:

W dużej misce wymieszać poszatkowaną, młodą kapustę z pokrojonym w cienkie plasterki ogórkiem i koperkiem. Kapusta po zalaniu zalewą z octu znacznie zmniejszy swoją objętość, ale będzie też przyjemnie chrupka. W osobnym naczyniu trzeba wymieszać ocet, wodę, sól i cukier tak, żeby wszystkie składniki się rozpuściły. Przygotowaną zalewę wlać do kapusty i wymieszać. Pozostawić na około 2-4 godzin, żeby składniki nasiąkły zalewą. Od czasu do czasu całość wymieszać. Idealna jest na następny dzień. Całość można przechowywać w lodówce pod przykryciem przez tydzień.

Zielony slaw czyli kapusta w zalewie octowej
Zielony slaw czyli kapusta w zalewie octowej

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Przepis zaczerpnęliśmy z książki „Smitten Kitchen czyli Nowy Jork na talerzu”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *