Sardynki smażone w głębokim oleju – wspaniała przekąska lub dodatek do innych dań.
Sardynki smażone w głębokim oleju zamówiliśmy podczas wizyty w Walencji w restauracji Sagardi. Zainspirowało nas to w jaki sposób przygotowali, podali i zaprezentowali to danie. Postanowiliśmy odtworzyć przepis. Nie jest to trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności. Świeże sardynki można kupić w sklepach rybnych lub supermarketach. Ważne, żeby były świeże a nie mrożone. Przepis oraz składniki prezentujemy poniżej.
W uzupełnieniu informacja od Izabela Willman-Dziedzic dotycząca różnic pomiędzy Sardynką a Sardelą. „Sardela (σαρδέλλα) bowiem to po grecku… sardynka, czyli z łaciny Sardina pilchardus! Podczas gdy nieco mniejsze, smuklejsze od sardynek. Sardele, jakie znamy w Polsce, to po grecku gavros (γαύρος), czyli Engraulis encrasicolus. Łacina daje poczucie gwarancji . Sardynce bliżej do szprotów i śledzi, a sardela to znane wszystkim anchois.”
Składniki:
- 500 g świeżych sardynek
- natka pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- ostra papryczka
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
Przepis:
Sardynki oprawić, wypłukać i wysuszyć na papierowym ręczniku. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony w kostkę czosnek oraz ostrą papryczkę a następnie partiami smażyć sardynki. Długość smażenia zależna jest od wielkości sardynek. My smażyliśmy przez około 2 minuty. Gotowe sardynki przełożyć na talerz i podawać polane dużą ilością oleju ze smażenia, smażonym czosnkiem i posypane pietruszką.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie