Zielono mi! Ten koktajl, smoothie lub mix warzywno-owocowy wyśmienicie smakuje niezależnie od pory roku. Spróbujcie!
Smoothie melonowo-selerowe gości u nas już od wielu lat. Za każdym razem testujemy różne składniki, dodatki i przyprawy, ale zawsze bazą są: dojrzały melon, seler naciowy i szpinak. Pozostałe składniki możecie dobierać według własnych preferencji smakowych i upodobań.
Ciekawe czy wiecie skąd się wzięła nazwa napoju smoothie? Z angielskiego oznacza „łagodny”. To napój zrobiony z połączenia mrożonych lub świeżych owoców. Konsystencja napoju przypomina mleczny koktajl (popularny „szejk”), jednak różni się od niego, ponieważ nie zawiera w sobie produktów nabiałowych. Różne są wersje dotyczące powstania pierwszego „smoothie” podobno miał przyciągnąć uwagę hipisów do prozdrowotnych właściwości.
Składniki na 3-4 porcji:
- 1 średni, dojrzały melon (około 250 g po obraniu i pokrojeniu)
- 2-3 łodygi selera naciowego
- kawałek świeżego, obranego imbiru
- 250 ml wody lub jogurtu (wtedy smoothie zamieni się Wam w koktajl!)
- 2 garści liści szpinaku
Opcjonalnie można dodawać (według własnych preferencji smakowych): kawałek ostrej papryczki chili, garść rukwi wodnej, kilka-kilkanaście igieł rozmarynu, garść rzeżuchy, garść różnych kiełków, co zaostrzy smaki.
Składniki wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą konsystencję. Można wrzucić kostki lodu, wtedy od raz będzie zimny i gotowy do spożycia. Jeśli wyjdzie za gęsty można dolać więcej wody lub jogurtu.
Kolejne koktajle już niedługo pojawią się w zakładce: Przepisy/Napoje, drinki, soki, koktajle.
Smacznego!
Szukajcie nas też na Facebooku oraz Instagramie.