Przepis na rozgrzewający drink na bazie whisky – w sam raz na chłodne dni.
Rozgrzewający drink na bazie whisky przyda się w czasie kiedy za oknami zimno, mroźno, szaro, buro i nijako. Śniegu jak na lekarstwo, a nawet jeśli się pojawi to i tak nie zaszkodzi się rozgrzać.
Można go zrobić na kilka sposobów: z cytryną lub z pomarańczą, z miodem lub z brązowym cukrem. Proporcje gorącej wody do whisky też można regulować według własnych upodobań.
Składniki:
– 3/4 gotującej się wody (lub w wersji mocniejszej 2/3) – proporcja dla szklanki w której chcemy zrobić napój
– 1/4 whisky (lub w wersji mocniejszej 1/3) – proporcja dla szklanki w której chcemy zrobić napój
– plasterek cytryny lub alternatywnie pomarańczy, w który nabijemy goździki
– 3-4 cienkich plasterków imbiru
– 8 goździków
– łyżeczka miodu lub brązowego cukru
Do szklanki wkładamy plastry imbiru i cytrynę lub pomarańcze z nabitymi goździkami, zalewamy gorącą wodą, zostawiamy miejsce na dolanie whisky. Dodajemy łyżeczkę miodu lub brązowego cukru. Mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy whisky. Podajemy gorące!
Jeśli chcecie skorzystać z wersji niealkoholowej to zapraszamy TUTAJ.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie