Niezwykle delikatne pâté z kurzych wątróbek

Pâté z kurzych wątróbek

Pâté to taki wyszukany, wyrafinowany król wśród pasztetów. My wykorzystaliśmy kurze wątróbki, ale można zrobić też z króliczych, gęsich, kaczych czy też wieprzowych.

Pate z wątróbki (pâté) to wykwintny pasztet bez pieczenia w formie smarowidła. W przeciwieństwie do tradycyjnego pasztetu robi się go szybko – około 30 minut. To doskonała propozycja dla osób bojących się spróbowania wątróbki – pate jest idealnie delikatne w smaku.

Pâté z kurzych wątróbek
Pâté z kurzych wątróbek

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 szalotka
  • 1 winne jabłko
  • 100 g masła
  • 50 ml wytrawnego wina Marsala lub Porto
  • świeży tymianek
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól, pieprz
Pâté z kurzych wątróbek
Pâté z kurzych wątróbek

Przepis:

Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek i wysuszyć. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę. 20 g masła rozgrzać na patelni, dodać cebulę i delikatnie zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone w kostkę jabłko wraz z tymiankiem i dusić na małym ogniu. Następnie dodać na patelnię wątróbkę i smażyć, aż się zetnie, ale nie za długo, żeby nie stała się twarda. Z zewnątrz ma być obsmażona a w środku delikatna. Dodać połowę marsali, chwilę pogotować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, odstawić z ognia. Zawartość patelni przełożyć do melaksera dodać resztę masła i zmiksować na gładką masę. Zmielony pasztet przetrzeć dodatkowo przez sitko, aby uzyskać idealnie gładki i aksamitny mus. Pâté przełożyć do małych słoiczków lub miseczek, wygładzić powierzchnię.

Pâté z kurzych wątróbek
Pâté z kurzych wątróbek

Składniki na wierzch:

  • 50 g masła
  • 1 szalotka pokrojona w talarki
  • 20 ml wytrawnego wina Marsala lub Porto
  • 5 ml octu balsamicznego

Masło roztopić na patelni, dodać szalotkę i smażyć 3-4 minuty. Dodać wino, ocet balsamiczny i smażyć aż płyny odparują. Cebulkę przełożyć na powierzchnię pasztetu i zalać masłem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Pâté można przechowywać w lodówce 3-4 dni.

Przepis ląduje w sekcji Przepisy/Pasty, smarowidła, dodatki. Znajdziecie tam też inne smakowitości do szybkiego zrobienia.

Smacznego! 

Szukajcie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *