Pâté to taki wyszukany, wyrafinowany król wśród pasztetów. My wykorzystaliśmy kurze wątróbki, ale można zrobić też z króliczych, gęsich, kaczych czy też wieprzowych.
Pate z wątróbki (pâté) to wykwintny pasztet bez pieczenia w formie smarowidła. W przeciwieństwie do tradycyjnego pasztetu robi się go szybko – około 30 minut. To doskonała propozycja dla osób bojących się spróbowania wątróbki – pate jest idealnie delikatne w smaku.
Składniki:
- 400 g wątróbki drobiowej
- 1 szalotka
- 1 winne jabłko
- 100 g masła
- 50 ml wytrawnego wina Marsala lub Porto
- świeży tymianek
- świeżo zmielony pieprz
- sól, pieprz
Przepis:
Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek i wysuszyć. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę. 20 g masła rozgrzać na patelni, dodać cebulę i delikatnie zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone w kostkę jabłko wraz z tymiankiem i dusić na małym ogniu. Następnie dodać na patelnię wątróbkę i smażyć, aż się zetnie, ale nie za długo, żeby nie stała się twarda. Z zewnątrz ma być obsmażona a w środku delikatna. Dodać połowę marsali, chwilę pogotować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, odstawić z ognia. Zawartość patelni przełożyć do melaksera dodać resztę masła i zmiksować na gładką masę. Zmielony pasztet przetrzeć dodatkowo przez sitko, aby uzyskać idealnie gładki i aksamitny mus. Pâté przełożyć do małych słoiczków lub miseczek, wygładzić powierzchnię.
Składniki na wierzch:
- 50 g masła
- 1 szalotka pokrojona w talarki
- 20 ml wytrawnego wina Marsala lub Porto
- 5 ml octu balsamicznego
Masło roztopić na patelni, dodać szalotkę i smażyć 3-4 minuty. Dodać wino, ocet balsamiczny i smażyć aż płyny odparują. Cebulkę przełożyć na powierzchnię pasztetu i zalać masłem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Pâté można przechowywać w lodówce 3-4 dni.
Przepis ląduje w sekcji Przepisy/Pasty, smarowidła, dodatki. Znajdziecie tam też inne smakowitości do szybkiego zrobienia.
Smacznego!
Szukajcie nas też na Facebooku oraz Instagramie.