Smakowite, letnie kurki z patelni na grzance

Kurki na grzance

Letnie kurki z patelni podane na grzance i posypane natką pietruszki oraz tartym parmezanem.

Świeże kurki (Cantharellus cibarius) to niezwykle smaczne grzyby o mięsistej teksturze. Smak młodych kurek jest łagodny, a dojrzalsze okazy mają bardziej pieprzowy posmak. Dzięki temu kurki są nazywane również pieprznikiem jadalnym. Grzyby te idealnie nadadzą się w kuchni jako dodatek do sałatek, sosów oraz zup. Świetnie komponują się ze śmietaną oraz pietruszką. U nas kurki z patelni na grzance!

kurki z patelni na grzance
kurki z patelni na grzance

Składniki:

  • 150 g masła
  • 1/2 ostrej papryczki drobno posiekanej
  • 4 cebule szalotki, pokrojone w drobną kosteczkę
  • 1 czosnek pokrojony, starty lub wyciśnięty przez praskę
  • 1 kg świeżych kurek
  • 2-3 kromki chleba
  • oliwa
  • natka pietruszki, posiekana
  • starty parmezan
kurki z patelni na grzance
kurki z patelni na grzance

Krótki przepis:

Cebulkę pokrojoną w kosteczkę smażyć na maśle. Dodać pikantne papryczki, chili oraz czosnek. Wrzucić na patelnię grzyby. Smażyć wszystko razem. Pokroić pietruszkę. Zarumienić kromki chleba (można na odrobinie oliwy). Położyć grzyby na grzankach. Posypać startym serem. Podawać. Delektować się. Oblizywać. Mówić: Ach! Och! Mniam!

kurki z patelni na grzance
kurki z patelni na grzance

Przepis ląduje w sekcji Przepisy/Przystawki i przekąski. Znajdziecie tam też inne smakowitości do szybkiego zrobienia.

Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *