Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Pierwsze ślady upraw znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej: Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador.

Nazwa „fasolka szparagowa” pochodzi prawdopodobnie z Francji, gdzie w XIX wieku odkryto, że niedojrzałe strąki fasoli można spożywać podobnie jak szparagi, stąd powstała nazwa “szparagowa”.
Fasolka szparagowa to wybitnie zdrowe warzywo, które zawiera dużo białka, witamin, mikroelementów, skrobi, wapnia, potasu, manganu, fosforu i błonnika pokarmowego. Odmiana zielona to również źródło beta-karotenu. Jest warzywem niskokalorycznym, ma niski indeks glikemiczny oraz jest lekkostrawna.
Jakoś tak w naszej kulturze utarło się, że jak fasolka to gotowana w posolonej wodzie i polana masłem z bułką tartą. My tymczasem od dawna gotujemy na parze, bez soli a teraz wpadliśmy na genialny przepis z książki, do której wracamy z przyjemnością, bowiem jest w niej mnóstwo genialnych, prostych i smacznych przepisów. Link do książki „Tutto Bene, Włoska kuchnia Flavii. Rodzinne historie, przepisy, opowieści” znajdziecie klikając TUTAJ.

Składniki (dla 3-4 osób):
- 1 kg zielonej fasolki szparagowej
- 500 g obranych pomidorów
- 2 duże czerwone cebule, pokrojone w piórka
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 duże ząbki czosnku posiekane w kosteczkę
- 1 pęczek posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- sól i pieprz

W dużej misce wymieszać obraną i umytą fasolkę, cebulę pokrojoną w piórka, ręcznie rozgniecione pomidory (obrane ze skórki) oraz drobno pokrojony czosnek. Dodać oliwę, cukier i chili. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Całość przełożyć do garnka, przykryć i gotować, od czasu do czasu mieszając przez około 15-20 minut. Gdy fasolka będzie już miękka, dodać posiekane liście bazylii. Wymieszać. Podawać na ciepło, z pieczywem, ziemniakami można też spożywać na zimno. Jest pyszna i smakuje wybornie. Inne oblicze fasolki szparagowej!



Zapraszamy po więcej inspiracji do naszej wirtualnej BIBLIOTEKI.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.