Kasza gryczana z wątróbką i smażoną szalotką

Kasza gryczana z wątróbką i smażoną szalotką.

Szukając inspiracji do złączenia smaków kaszy, wątróbki i rabarbaru trafiliśmy na świetny przepis w książce „Mamuszka”. Kasza gryczana stanowi tu podstawę, powstało takie kaszotto.

Kasza gryczana lubi towarzystwo a wątróbka lubi kontrasty (na przykład kwasowość jabłek). Tym razem wykorzystaliśmy więc smaki smażonej szalotki, wątróbki drobiowej i słodko-kwaśną marynatę z rabarbaru i rzodkiewek oraz rześkość fenkułu.

Kasza gryczana z wątróbką i smażoną szalotką
Kasza gryczana z wątróbką i smażoną szalotką
Kasza gryczana z wątróbką i smażoną szalotką
Kasza gryczana z wątróbką i smażoną szalotką

Składniki do smażonej szalotki:

  • 100 g szalotek, pokrojonych w cienkie plasterki i podzielone na pierścienie
  • 50 g mąki
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego

Obtoczyć plasterki szalotek w mące. Na patelni rozgrzać olej a następnie smażyć szalotki na małym ogniu aż się przyrumienią. Przełożyć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik żeby je odsączyć z tłuszczu.

Smażona cebulka. Kasza gryczana z wątróbką i smażoną szalotką.
Smażona cebulka. Kasza gryczana z wątróbką i smażoną szalotką.

Składniki do przygotowania kaszy:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szalotki, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 50 g selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę
  • 2 gałązki tymianku, drobno posiekanego
  • 100 g prażonej kaszy gryczanej
  • 200 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 200 g kurzych wątróbek
Duszenie warzyw i kaszy. Kasza gryczana z wątróbką i smażoną szalotką.
Duszenie warzyw i kaszy. Kasza gryczana z wątróbką i smażoną szalotką.

Rozgrzać w rondlu oliwę, dodać pokrojone w drobną kostkę szalotki, czosnek, seler naciowy, marchew, wszystko razem przesmażyć aż warzywa zmiękną i zaczną wydzielać aromat.

Dodać kaszę i wywar, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż kasza wchłonie cały wywar. Sukcesywnie dolewać wywar w miarę jak kasza będzie go wchłaniać.

Rozgrzać na patelni pozostały olej słonecznikowy. Wrzucić obtoczone w mące wątróbki i smażyć 5-8 minut, aż zrobi się na nich chrupiąca skórka i będą gotowe. Podawać z kaszą, z krążkami szalotek oraz marynatą z rabarbaru i rzodkiewek.

Kasza gryczana z wątróbką i smażoną szalotką.
Kasza gryczana z wątróbką i smażoną szalotką.

Składniki do przygotowania marynaty z rabarbaru i rzodkiewki:

  • sok z 1 dużej cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 główka kopru włoskiego (fenkuł) lub suszone, zmielone ziarna
  • 150 g rabarbaru
  • 150 g rzodkiewek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Kasza gryczana z wątróbką i smażoną szalotką.
Kasza gryczana z wątróbką i smażoną szalotką.

W salaterce wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem, solą i pieprzem. Przyciąć koper włoski, usuwając twarde zewnętrzne łodygi, ale zachować listki. Pokroić rabarbar, rzodkiewki i koper włoski w cienkie plasterki. Wrzucić wszystko do salaterki z marynatą. Odstawić na 10 minut, dodać listki kopru włoskiego i podawać. Jeśli nie macie świeżego kopru włoskiego można zastosować zmielone ziarna i posypać potrawę koperkiem.

Kasza gryczana z wątróbką i smażoną szalotką.
Kasza gryczana z wątróbką i smażoną szalotką.

Szukając inspiracji na połączenie wątróbek oraz rabarbaru trafiliśmy na książkę „Mamuszka” Olia Hercules łączącą kulinarne tradycje polskie, ukraińskie i azjatyckie. Umieściliśmy ją w naszej BIBLIOTECE, do której sięgamy po inspiracje.

Smacznego!

Zapraszamy po więcej inspiracji do naszej wirtualnej BIBLIOTEKI.

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *