Marynowana mozzarella z pomidorami na śniadanie

Marynowana mozzarella z pomidorami

Genialny pomysł na proste śniadanie: marynowana mozzarella z pomidorami. Składniki dostępne wszędzie. Ważne, żeby mieć dojrzałe, soczyste i smaczne pomidory!

Marynowana mozzarella z pomidorami to proste i nietrywialne oraz super smaczne  śniadanie na upał. Mozzarella z bawolego mleka. Podaj ją z dobrym białym chlebem z chrupiącą skórką.

Marynowana mozzarella z pomidorami
Marynowana mozzarella z pomidorami

Składniki dla 3 osób:

  • 3 mozzarelle z bawolego mleka (mozzarella di bufala campana)
  • 2 dojrzałe, średnie pomidory
  • ugotowany bób (ilość zależy od własnych preferencji, u nas było około 1 szklanki)

Marynata:

  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • otarta skórka z cytryny lub limonki
  • garść liści bazylii, poszatkowanych
  • oliwy extra virgine
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony w prasce
  • 2 cebulki dymki
  • sól morska
  • czarny pieprz, świeżo zmielony

Przepis:
Najpierw należy przygotować sobie marynatę. Nasiona fenkułu prażyć na małej suchej patelni, aż zaczną pękać i strzelać. Przesypać je następnie do moździerza i grubo pokruszyć. Przełożyć do miseczki i dodać pozostałe składniki marynaty.

Podzielić palcami mozzarellę na duże kawałki i włożyć do miseczki z marynatą. Mozzarellę zostawić na 15-30 minut.

Pomidory pokroić na kawałki i ułóżyć na talerzu razem z marynowaną mozzarellą. W pozostałej po mozzarelli oliwie z przyprawami wymieszać ugotowany bób z dymką.

Ułożyć na talerzu pokrojone pomidory, mozzarellę, bób.
Skropić wszystko oliwą i podawać.

Marynowana mozzarella z pomidorami
Marynowana mozzarella z pomidorami

Inne przepisy z wykorzystaniem bobu znajdziecie klikając TUTAj.

Zainspirował nas Yotam Ottolenghi przepisem zamieszczonym w książce „Obfitość”.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *