Genialny pomysł na proste śniadanie: marynowana mozzarella z pomidorami. Składniki dostępne wszędzie. Ważne, żeby mieć dojrzałe, soczyste i smaczne pomidory!
Marynowana mozzarella z pomidorami to proste i nietrywialne oraz super smaczne śniadanie na upał. Mozzarella z bawolego mleka. Podaj ją z dobrym białym chlebem z chrupiącą skórką.
Składniki dla 3 osób:
- 3 mozzarelle z bawolego mleka (mozzarella di bufala campana)
- 2 dojrzałe, średnie pomidory
- ugotowany bób (ilość zależy od własnych preferencji, u nas było około 1 szklanki)
Marynata:
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
- otarta skórka z cytryny lub limonki
- garść liści bazylii, poszatkowanych
- oliwy extra virgine
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony w prasce
- 2 cebulki dymki
- sól morska
- czarny pieprz, świeżo zmielony
Przepis:
Najpierw należy przygotować sobie marynatę. Nasiona fenkułu prażyć na małej suchej patelni, aż zaczną pękać i strzelać. Przesypać je następnie do moździerza i grubo pokruszyć. Przełożyć do miseczki i dodać pozostałe składniki marynaty.
Podzielić palcami mozzarellę na duże kawałki i włożyć do miseczki z marynatą. Mozzarellę zostawić na 15-30 minut.
Pomidory pokroić na kawałki i ułóżyć na talerzu razem z marynowaną mozzarellą. W pozostałej po mozzarelli oliwie z przyprawami wymieszać ugotowany bób z dymką.
Ułożyć na talerzu pokrojone pomidory, mozzarellę, bób.
Skropić wszystko oliwą i podawać.
Inne przepisy z wykorzystaniem bobu znajdziecie klikając TUTAj.
Zainspirował nas Yotam Ottolenghi przepisem zamieszczonym w książce „Obfitość”.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie