Kurczę pieczone! Czyli kurczak przyciśnięty kamieniem!

Kurczę pieczone! Czyli przyciśnięty kamieniem kurczak!

Cytrynowo-rozmarynowy kurczak odpowiednio doprawiony i przyciśnięty podczas pieczenia w piekarniku smakuje wyśmienicie! 

Istotną częścią przygotowania tego dania jest oczywiście odpowiednie przyciśnięcie kurczaka podczas „procesu obróbki termicznej” – czyli pieczenia. Kurczak musi być mocno przygnieciony ciężkim przedmiotem (kamień, żeliwna patelnia, cegła, ciężarek) zyskuje przy tym na aromacie, smaku przez wchłanianie składników zgromadzonych w przygotowanej w tym celu zalewie cytrynowej. Staje się też jest delikatniejszy i ma lepszą strukturę.

Kurczę pieczone! Czyli przyciśnięty kamieniem kurczak!
Kurczę pieczone! Czyli przyciśnięty kamieniem kurczak!

Składniki:

  • kurczak 1,2–1,5 kg
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • liście szałwii
  • 1 spora gałązka rozmarynu
  • oliwa
  • sól, pieprz
Kurczę pieczone! Czyli przyciśnięty kamieniem kurczak!
Kurczę pieczone! Czyli przyciśnięty kamieniem kurczak!

Przepis:
Kurczaka oczyścić, umyć a następnie wysuszyć. Przekroić go na pół. W dobrze nagrzanym piekarniku umieścić kurczaka pod obciążeniem (może to być ciężka, żeliwna patelnia, kamień, cegłówka). 1 ząbek czosnku rozgnieć i natrzeć wewnętrzną część kurczaka. Tak samo natrzeć całość solą i pieprzem. 

Następnie zalać kurczaka oliwą oraz sokiem z połowy cytryny a następnie marynować przez około 2 godziny. Im dłużej kurczak będzie trzymany w zalewie, tym smak będzie bardziej cytrynowy. Na dużej patelni (aluminiowej lub stalowej) o średnicy przekrojonego kurczaka rozgrzać oliwę i wrzuć 1 ząbek czosnku, liście szałwii oraz porwany rozmaryn. Ułożyć kurczaka częścią wewnętrzną na patelni, zwiększyć ogień i polać białym winem. Wyjąc z piekarnika obciążnik i położyć na kurczaku, tak aby równomiernie rozłożyć ciężar i ciepło. Opiekać kurczaka na małym ogniu po 10 minut z każdej strony, jednocześnie pilnując ziół i czosnku żeby się nie przypaliły. Po 20 minutach zdjąć z kurczaka obciążenie, przewrócić skórą do dołu i polać pozostałym sokiem z cytryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika do całkowitego upieczenia.
Podawać po przygotowaniu z pieczonymi ziemniaczkami.

Kurczę pieczone! Czyli przyciśnięty kamieniem kurczak!
Kurczę pieczone! Czyli przyciśnięty kamieniem kurczak!

Zapraszamy do sekcji: Dania główne, gdzie znajdziecie przepisy na drób, mięso wołowe, makarony, ryby i owoce morza.

Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *