Wiosenna, wytrawna tarta z botwinką zaskakuje smakami, teksturą i kolorami. Warto spróbować.
Wytrawna tarta z botwinką idealnie nadaje się na ciepłe, wiosenne dni. Reprezentuje ciekawe połączenie smaków i tekstur. Mocny akcent limonki, chrupkość ciasta i wyczuwalne kawałki łodyg botwinki tworzą bardzo przyjemną kompozycję smakową. Warto spróbować, dopóki botwinka jest dostępna w sklepach i na straganach!
Składniki na ciasto:
- 80g mąki pszennej
- 20g mąki gryczanej
- 50g schłodzonego masła
- 30g sera cheddar
- 1 średnie jajko
- sól, biały pieprz
- zimna woda
Składniki na farsz:
- 300g botwinki
- 1 por
- oliwa
- 400g serka ricotta
- 1 limonka
- 10g świeżego tymianku
- 60 g niesolonych pistacji
- 2 jajka
- 50g sera cheddar
- sól, pieprz
Przepis na ciasto:
Mąkę wsypujemy na blat, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i starty ser cheddar. Siekamy składniki nożem aż do połączenia składników. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem a następnie zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest dość suche to dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 min. Ciasto rozwałkowujemy cienko, wykładamy formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10–15 minut w temperaturze 200⁰C.
Przepis na farsz:
Botwinkę myjemy i drobno kroimy. Białą część pora siekamy i przesmażamy na oliwie. Ricottę mieszamy z botwinką. Dodajemy sok i startą skórkę z limonki. Dorzucamy posiekany tymianek, posiekane pistacje, jajka oraz starty ser cheddar. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do formy z wystudzonym ciastem.
Wkładamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 ⁰C i zapiekamy przez około 20–25 minut.
Spróbujcie też skorzystać z przepisu na rystykalną tartę ze szparagami.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie