Wiosenna, kolorowa, wytrawna tarta z botwinką

Wiosenna, wytrawna tarta z botwinką

Wiosenna, wytrawna tarta z botwinką zaskakuje smakami, teksturą i kolorami. Warto spróbować.

Wytrawna tarta z botwinką idealnie nadaje się na ciepłe, wiosenne dni. Reprezentuje ciekawe połączenie smaków i tekstur. Mocny akcent limonki, chrupkość ciasta i wyczuwalne kawałki łodyg botwinki tworzą bardzo przyjemną kompozycję smakową. Warto spróbować, dopóki botwinka jest dostępna w sklepach i na straganach! 

Wiosenna, wytrawna tarta z botwinką
Wiosenna, wytrawna tarta z botwinką

Składniki na ciasto:

  • 80g mąki pszennej
  • 20g mąki gryczanej
  • 50g schłodzonego masła
  • 30g sera cheddar
  • 1 średnie jajko
  • sól, biały pieprz
  • zimna woda
Wiosenna, wytrawna tarta z botwinką
Wiosenna, wytrawna tarta z botwinką

Składniki na farsz:

  • 300g botwinki
  • 1 por
  • oliwa
  • 400g serka ricotta
  • 1 limonka
  • 10g świeżego tymianku
  • 60 g niesolonych pistacji
  • 2 jajka
  • 50g sera cheddar
  • sól, pieprz
Wiosenna, wytrawna tarta z botwinką
Wiosenna, wytrawna tarta z botwinką

Przepis na ciasto:
Mąkę wsypujemy na blat, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i starty ser cheddar. Siekamy składniki nożem aż do połączenia składników. Wbijamy jajko, doprawiamy solą,  pieprzem a następnie zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest dość suche to dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 min. Ciasto rozwałkowujemy cienko, wykładamy formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10–15 minut w temperaturze 200⁰C.

Wiosenna, wytrawna tarta z botwinką
Wiosenna, wytrawna tarta z botwinką

Przepis na farsz:
Botwinkę myjemy i drobno kroimy. Białą część pora siekamy i przesmażamy na oliwie. Ricottę mieszamy z botwinką. Dodajemy sok i startą skórkę z limonki. Dorzucamy posiekany tymianek, posiekane pistacje, jajka oraz starty ser cheddar. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do formy z wystudzonym ciastem.

Wkładamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 ⁰C i zapiekamy przez około 20–25 minut.

Wiosenna, wytrawna tarta z botwinką
Wiosenna, wytrawna tarta z botwinką
Wiosenna, wytrawna tarta z botwinką
Wiosenna, wytrawna tarta z botwinką

Spróbujcie też skorzystać z przepisu na rystykalną tartę ze szparagami.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *