Bataty, pataty – nie ważne! Ważne, że smakują!
„Wilec ziemniaczany – gatunek byliny należący do rodziny powojowatych, znany pod nazwami: bataty, pataty, kūmara lub słodkie ziemniaki. Pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Nie są znany w dzikim stanie, są natomiast popularne w uprawie w całej strefie tropikalnej.” – tak podaje Wikipedia.
A my tymczasem skorzystaliśmy z dostawy MedinaMarket i przygotowaliśmy frytki z trzech rodzajów batatów. Idealnie smakują same, albo w towarzystwie innych potraw.
Bataty obrać.
Pokroić w cienkie słupki.
Zanurzyć w lodowatej wodzie a następnie osuszyć na papierowym ręczniku.
Przyprawić. Wymieszać w osobnym naczyniu w oliwie (100ml) z dodatkiem czerwonej, słodkiej papryki (1 łyżka), sumaku (1 łyżka) i soli (wg uznania). Jeśli lubicie na ostro polecamy dodać cayenne (ostrej papryki – 1/2 łyżeczki). Opcjonalnie do smaku można dodać 2-3 ząbków czosnku (pokrojonego w drobną kosteczkę lub ściśniętego w prasce). Można na koniec posypać kaszką manną albo polentą (30g), dzięki czemu frytki uzyskują dodatkową „chrupkość”. Rozłożyć na papierze do pieczenia tak, żeby bataty się nie dotykały.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni z funkcją termoobiegu na 25-30 minut. Podawać gorące! Posypać na koniec natką pietruszki.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie