Przepis na wyśmienite danie: ryba szpada z pomidorkami koktajlowymi, anchois i kaparami. Niezwykła w smaku, prosta w przygotowaniu i niesamowicie wyglądająca.
Ryba szpada według przepisu jaki znaleźliśmy kilka lat temu w jednej z kulinarnych, włoskich gazet kupionych na Sardynii. P.E.T.A.R.D.A. smakowa! Wszystkie składniki kupiliśmy w lokalnych sklepach na południu Sardynii i przygotowaliśmy na kuchence indukcyjnej w kuchni przed naszym apartamentem.
Składniki:
- 2 plastry ryby szpady
- anchois (dla niewtajemniczonych i czytających inaczej: anszuła czyli solone sardeli europejskie w oliwie)
- kapary (najlepiej słone) my akurat mieliśmy w zalewie octowej
- pomidorki koktajlowe
- oliwa
- bez soli i pieprzu! Smaki weszły z powyższych składników
Przepis z wykorzystaniem 1 patelni i 1 palnika:
Pomidorki, anchois, kapary smażymy na rozgrzanej oliwie. Odkładamy na talerz. Steki (plastry) z ryby szpady smażymy z obu stron, wg własnych preferencji co do stopnia wysmażenia. Nakładamy na talerze, na rybę kładziemy pomidorki. Podajemy, delektujemy się, oblizujemy, wylizujemy talerze!
Zapraszamy po inne przepisy z wykorzystaniem ryb i owoców morza do naszego działu: NA SKRÓTY/RYBY I OWOCE MORZA.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie