Sardynia. Włochy 2022. Ryba szpada z pomidorkami.

Ryba szpada z pomidorkami koktajlowymi

Przepis na wyśmienite danie: ryba szpada z pomidorkami koktajlowymi, anchois i kaparami. Niezwykła w smaku, prosta w przygotowaniu i niesamowicie wyglądająca.

Ryba szpada według przepisu jaki znaleźliśmy kilka lat temu w jednej z kulinarnych, włoskich gazet kupionych na Sardynii. P.E.T.A.R.D.A. smakowa! Wszystkie składniki kupiliśmy w lokalnych sklepach na południu Sardynii i przygotowaliśmy na kuchence indukcyjnej w kuchni przed naszym apartamentem.

Ryba szpada z pomidorkami koktajlowymi
Ryba szpada z pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 2 plastry ryby szpady
  • anchois (dla niewtajemniczonych i czytających inaczej: anszuła czyli solone sardeli europejskie w oliwie)
  • kapary (najlepiej słone) my akurat mieliśmy w zalewie octowej
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa
  • bez soli i pieprzu! Smaki weszły z powyższych składników

Przepis z wykorzystaniem 1 patelni i 1 palnika:

Pomidorki, anchois, kapary smażymy na rozgrzanej oliwie. Odkładamy na talerz. Steki (plastry) z ryby szpady smażymy z obu stron, wg własnych preferencji co do stopnia wysmażenia. Nakładamy na talerze, na rybę kładziemy pomidorki. Podajemy, delektujemy się, oblizujemy, wylizujemy talerze!

Ryba szpada z pomidorkami koktajlowymi
Ryba szpada z pomidorkami koktajlowymi

Zapraszamy po inne przepisy z wykorzystaniem ryb i owoców morza do naszego działu: NA SKRÓTY/RYBY I OWOCE MORZA.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *