Kwiaty cukinii, nadziewane kozim serem i smażone w tempurze to rarytas, który warto spróbować zrobić i delektować się delikatnym smakiem.
Kwiaty cukinii, nadziewane kozim serem i smażone w tempurze. Otaczanie w tempurze jest sposobem zaczerpniętym z kuchni japońskiej, chociaż oryginalnie pochodzi jednak z Portugalii. Tempura została przywieziona do Japonii przez portugalskich misjonarzy jezuickich w XVI wieku. Stosuje się ją do smażenia m.in. ryb, krewetek, kalmarów, małż, grzybów, warzyw. Są one maczane w tempurze i smażone krótko na głębokim oleju.
I chociaż technika ta może się kojarzyć z niezbyt niezdrowym jedzeniem to okazuje się, że odpowiednio przygotowane ciasto zapobiega nadmiernemu nasiąkaniu produktów olejem. W trakcie smażenia w temperaturze 160°C–180°C ciasto zamyka otoczone nim składniki w „skorupce”, która powstrzymuje tłuszcz przed dostaniem się do środka.
Są dwa rodzaje ciasta, a wybór odpowiedniego zależy od składników, jakie wybierzemy do naszej tempury. Gęste ciasto przeznaczone jest przede wszystkim do smażenia tłustych ryb, takich jak makrela czy halibut oraz świeżych kalmarów. Rzadkie ciasto idealnie nadaje się do za to do warzyw, skorupiaków, mięczaków oraz chudej ryby.
Kilka lat temu w Barcelonie mieliśmy okazję jeść smażone w tempurze kwiaty cukinii nadziewane kozim serem. Trzeba trochę popraktykować, żeby się wszystko trzymało razem a jednocześnie było smaczne i ładnie wyglądało. Warto jednak spróbować, smak jest cudowny i niezapomniany!
Składniki na gęste ciasto:
- 110g przesianej mąki (lub gotowej mieszanki na tempurę)
- 110ml lodowatej wody
- 1 jajko
Składniki na rzadkie ciasto:
- 110g przesianej mąki
- 150ml lodowatej wody
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Mąkę łączymy z jednym jajkiem i zimną wodą (ważne, żeby była lodowata). Nie musimy mieszać ciasta zbyt dokładnie, ani zbyt długo. Może być ono odrobinę grudkowate. Ważne jest jednak, by nie stało zbyt długo, dlatego też najlepiej zrobić je na krótko przed smażeniem. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, aby zachować zimną temperaturę tempury.
Krótki poradnik smażenia kwiatów cukinii znajdziecie poniżej:
- Kup świeże, jędrne kwiaty cukinii
- Umyj je delikatnie w zimnej wodzie, wyjmij pręciki, połóż na papierze, żeby wyschły
- Przygotuj kozi ser: dodaj sól, pieprz, posyp pokrojoną miętą, skrop sokiem z limonki i wymieszaj
- Umieść serowe nadzienie w kwiatach
- Z mąki pszennej i kukurydzianej zmieszanej z lodowatą wodą przyrządź tempurę
- Zanurz kwiaty w tempurze
- Wrzuć do naczynia z wrzącym olejem
- Po około 1 minucie wyciągnij i połóż na papierze, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu
- Podawaj ciepłe! Smakuj! Degustuj!
Po inne smaczne przystawki i przekąski zapraszamy do naszego działu, który znajdziecie TUTAJ.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie