Kwiaty cukinii z kozim serem, smażone w tempurze

Kwiaty cukinii, nadziewane kozim serem i smażone w tempurze

Kwiaty cukinii, nadziewane kozim serem i smażone w tempurze to rarytas, który warto spróbować zrobić i delektować się delikatnym smakiem.

Kwiaty cukinii, nadziewane kozim serem i smażone w tempurze. Otaczanie w tempurze jest sposobem zaczerpniętym z kuchni japońskiej, chociaż oryginalnie pochodzi jednak z Portugalii. Tempura została przywieziona do Japonii przez portugalskich misjonarzy jezuickich w XVI wieku. Stosuje się ją do smażenia m.in. ryb, krewetek, kalmarów, małż, grzybów, warzyw. Są one maczane w tempurze i smażone krótko na głębokim oleju.

Kwiaty cukinii, nadziewane kozim serem i smażone w tempurze
Kwiaty cukinii, nadziewane kozim serem i smażone w tempurze

I chociaż tech­nika ta może się koja­rzyć z niezbyt nie­zdro­wym jedze­niem to okazuje się, że odpo­wied­nio przy­go­to­wane cia­sto zapo­biega nadmier­nemu nasią­ka­niu pro­duktów ole­jem. W trak­cie sma­że­nia w tem­pe­ra­tu­rze 160°C–180°C cia­sto zamyka oto­czone nim skład­niki w „sko­rupce”, która powstrzy­muje tłuszcz przed dosta­niem się do środka.

Kwiaty cukinii, nadziewane kozim serem i smażone w tempurze
Kwiaty cukinii, nadziewane kozim serem i smażone w tempurze

Są dwa rodzaje cia­sta, a wybór odpo­wied­niego zależy od skład­ni­ków, jakie wybie­rzemy do naszej tempury. Gęste cia­sto prze­zna­czone jest przede wszyst­kim do sma­że­nia tłu­stych ryb, takich jak makrela czy hali­but oraz świe­żych kal­ma­rów. Rzad­kie cia­sto ide­al­nie nadaje się do za to do warzyw, sko­ru­pia­ków, mię­cza­ków oraz chu­dej ryby.

Kilka lat temu w Barcelonie mieliśmy okazję jeść smażone w tempurze kwiaty cukinii nadziewane kozim serem. Trzeba trochę popraktykować, żeby się wszystko trzymało razem a jednocześnie było smaczne i ładnie wyglądało. Warto jednak spróbować, smak jest cudowny i niezapomniany!

Kwiaty cukinii, nadziewane kozim serem i smażone w tempurze
Kwiaty cukinii, nadziewane kozim serem i smażone w tempurze

Skład­niki na gęste cia­sto:

  • 110g prze­sia­nej mąki (lub gotowej mieszanki na tempurę)
  • 110ml lodo­wa­tej wody
  • 1 jajko

Składniki na rzad­kie cia­sto:

  • 110g prze­sia­nej mąki
  • 150ml lodo­wa­tej wody
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Mąkę łączymy z jed­nym jaj­kiem i zimną wodą (ważne, żeby była lodowata). Nie musimy mie­szać cia­sta zbyt dokład­nie, ani zbyt długo. Może być ono odro­binę grud­ko­wate. Ważne jest jed­nak, by nie stało zbyt długo, dla­tego też naj­le­piej zro­bić je na krótko przed sma­że­niem. Gotowe cia­sto wsta­wiamy do lodówki, aby zacho­wać zimną tem­pe­ra­turę tempury.

Kwiaty cukinii, nadziewane kozim serem i smażone w tempurze
Kwiaty cukinii, nadziewane kozim serem i smażone w tempurze

Krótki poradnik smażenia kwiatów cukinii znajdziecie poniżej:

  • Kup świeże, jędrne kwiaty cukinii
  • Umyj je delikatnie w zimnej wodzie, wyjmij pręciki, połóż na papierze, żeby wyschły
  • Przygotuj kozi ser: dodaj sól, pieprz, posyp pokrojoną miętą, skrop sokiem z limonki i wymieszaj
  • Umieść serowe nadzienie w kwiatach
  • Z mąki pszennej i kukurydzianej zmieszanej z lodowatą wodą przyrządź tempurę
  • Zanurz kwiaty w tempurze
  • Wrzuć do naczynia z wrzącym olejem
  • Po około 1 minucie wyciągnij i połóż na papierze, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu
  • Podawaj ciepłe! Smakuj! Degustuj!

Po inne smaczne przystawki i przekąski zapraszamy do naszego działu, który znajdziecie TUTAJ.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *