Wyszło nam wyśmienite, bezglutenowe ciasto z serem ricotta oraz leśnymi jagodami. Zamiast mąki zastosowaliśmy mielone migdały. Przy dobrym układzie można nawet uniknąć cukru, ale u nas dla smaku pojawiło się trochę cukru pudru.
Bezglutenowe ciasto z serem ricotta z leśnymi jagodami nie jest trudne i skomplikowane w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników (mąka migdałowa, trochę cukru pudru, ser ricotta, jogurt i owoce). Wprawdzie przygotowanie i pieczenie wymaga trochę czasu, ale nie jest to trudne.
Składniki na spód ciasta:
- 300g mielonych migdałów
- 120g rozpuszczonego w rondelku masła, następnie ostudzonego
- 2 łyżki cukru pudru (można dodać więcej lub mniej wg uznania i smaku)
- masło do smarowania tortownicy
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Składniki na spód ciasta dokładnie wymieszać w misce i ułożyć w formie na dnie wysmarowanej masłem tortownicy (my wykładamy na dno papier do pieczenia, żeby było łatwiej wyciągnąć i żeby ciasto nie przywarło do dna). Piec przez 14-15 minut do uzyskania brązowego koloru.
Składniki na górę ciasta:
- 750g (może też być 1kg) świeżego sera ricotta
- 200ml jogurtu greckiego (lub zwykłego gęstego jogurtu, ale wtedy trzeba dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej)
- 2 łyżki cukru pudru (można dodać więcej lub mniej wg uznania i smaku)
- 2 jajka
Po upieczeniu spodu zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni. W międzyczasie kiedy piekarnik będzie obniżał temperaturę należy zmiksować w robocie kuchennym ser ricottę z jogurtem, cukrem, jajkami na gładką masę. Wlać powstałą masę na przygotowany wcześniej spód, całość posypać jagodami (lub innymi owocami) a następnie piec przez 1 godzinę i 15 minut w piekarniku.
Ciasto można podawać na ciepło po wystygnięciu lub całkowicie ostudzić (przez 2 godziny) i następnie wsadzić wtedy do lodówki na kolejne 2 godziny, żeby móc podawać na zimno.
Przepisy na tarty i ciasta znajdziecie na naszej stronie TUTAJ.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie