Bezglutenowe ciasto z serem ricotta i leśnymi jagodami

Bezglutenowe ciasto z serem ricotta oraz leśnymi jagodami

Wyszło nam wyśmienite, bezglutenowe ciasto z serem ricotta oraz leśnymi jagodami. Zamiast mąki zastosowaliśmy mielone migdały. Przy dobrym układzie można nawet uniknąć cukru, ale u nas dla smaku pojawiło się trochę cukru pudru.

Bezglutenowe ciasto z serem ricotta z leśnymi jagodami nie jest trudne i skomplikowane w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników (mąka migdałowa, trochę cukru pudru, ser ricotta, jogurt i owoce). Wprawdzie przygotowanie i pieczenie wymaga trochę czasu, ale nie jest to trudne.

Bezglutenowe ciasto z serem ricotta i leśnymi jagodami
Bezglutenowe ciasto z serem ricotta i leśnymi jagodami
Bezglutenowe ciasto z serem ricotta i leśnymi jagodami
Bezglutenowe ciasto z serem ricotta i leśnymi jagodami

Składniki na spód ciasta:

  • 300g mielonych migdałów
  • 120g rozpuszczonego w rondelku masła, następnie ostudzonego
  • 2 łyżki cukru pudru (można dodać więcej lub mniej wg uznania i smaku)
  • masło do smarowania tortownicy

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Składniki na spód ciasta dokładnie wymieszać w misce i ułożyć w formie na dnie wysmarowanej masłem tortownicy (my wykładamy na dno papier do pieczenia, żeby było łatwiej wyciągnąć i żeby ciasto nie przywarło do dna). Piec przez 14-15 minut do uzyskania brązowego koloru.

Składniki na górę ciasta:

  • 750g (może też być 1kg) świeżego sera ricotta
  • 200ml jogurtu greckiego (lub zwykłego gęstego jogurtu, ale wtedy trzeba dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej)
  • 2 łyżki cukru pudru (można dodać więcej lub mniej wg uznania i smaku)
  • 2 jajka

Po upieczeniu spodu zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni. W międzyczasie kiedy piekarnik będzie obniżał temperaturę należy zmiksować w robocie kuchennym ser ricottę z jogurtem, cukrem, jajkami na gładką masę. Wlać powstałą masę na przygotowany wcześniej spód, całość posypać jagodami (lub innymi owocami) a następnie piec przez 1 godzinę i 15 minut w piekarniku.

Bezglutenowe ciasto z serem ricotta i leśnymi jagodami
Bezglutenowe ciasto z serem ricotta i leśnymi jagodami

Ciasto można podawać na ciepło po wystygnięciu lub całkowicie ostudzić (przez 2 godziny) i następnie wsadzić wtedy do lodówki na kolejne 2 godziny, żeby móc podawać na zimno.

Przepisy na tarty i ciasta znajdziecie na naszej stronie TUTAJ.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *