Cóż może lepiej smakować niż dobrze zrobione pesto z bazylii?
Dziś słów kilka o pesto z bazylii. To taka pasta-omasta, zielony sos, łącznik do potraw. Pochodzi z Genui (Liguria) we Włoszech. Na jego oryginalny, charakterystyczny smak składa się bazylia (robiliśmy też z natki pietruszki i kolendry), oliwa, czosnek, orzeszki pini i starty twardy ser (na przykład parmezan). Nie należy zapominać o soli. Wykorzystaliśmy takie pesto jako podkład do sałatki ze szparagami.
W wersji sycylijckiej pojawiają się suszone pomidory, dzięki czemu kolor zmienia się na czerwony.
Pesto wykonuje się w kamiennych moździerzach tłukąc i ścierając ze sobą podane wyżej składniki. My posłużyliśmy się dla uproszczenia blenderem.
Ten zielony sos wyśmienicie pasuje do makaronów (linguine lub trenette oraz do trofie), pieczywa, grzanek jak również do sałatek i serów. Zrobienie go jest proste, niezbyt pracochłonne a smakuje wybornie i podbija smaki innych potraw.
Składniki:
- Duża garść liści bazylii (z jednej doniczki)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii (prażonych na suchej patelni)
- 10 g tartego parmezanu
- 70 ml oliwy extra vergine
- sól
Gotowe! Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.