Sałatka z kurczakiem, chorizo, fasolą i pomidorkami prezentuje się niezwykle kolorowo, jest przyjemnie pikantna i rewelacyjnie smakuje.
Sałatka z kurczakiem, chorizo, fasolą i pomidorkami jest prosta i szybka w realizacji. Nie trzeba wiele kombinować, żeby uzyskać super efekt wizualny i smakowy. Zapraszamy po przepis i życzymy smacznego! Po włosku nazywa się Insalata di pollo e chorizo.
Składniki dla 4 osób:
- 100g białej fasoli z puszki (odsączonej z zalewy i przepłukanej)
- 20 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
- 1 średnia, ostra, czerwona papryczka chili, bez pestek pokrojona w plasterki
- 1 ząbek czosnku obrany i pokrojony w cienkie plasterki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 średnie piersi z kurczaka, pokrojone w paski o grubości 1cm
- 100g pikantnej kiełbasy chorizo pokrojonej w cienkie plasterki
- 60g liści rukoli
- sól
Przepis:
Wrzucić odcedzoną i przepłukaną fasolę z pokrojonymi pomidorkami, chili i czosnkiem do dużej salaterki. Polać sokiem z cytryny i połową oliwy (4 łyżki), posolić, wymieszać i odstawić na chwilę na bok.
Na rozgrzaną na patelni oliwę (4 łyżki) wrzucić kawałki kurczaka i smażyć przez 5 minut, mieszając.
Posolić kurczaka na patelni i wrzucić chorizo, smażąc przez kolejne 2 minuty.
Do pozostawionej w salaterce fasoli i pomidorków wrzucić rukolę, wymieszać i przełożyć całość na duży talerz. Na wierzchu ułożyć chrupiące kawałki kurczaka i chorizo. Można podawać.
Zapraszamy do naszej zakładki SAŁATKI po inne, równie ciekawe i smaczne sałatki!
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie