Szaszłyki z żabnicy, pomidorków koktajlowych i cukinii

Szaszłyki z żabnicy, pomidorków koktajlowych i cukinii

Szaszłyki z żabnicy, pomidorków koktajlowych i cukinii

Mięso z żabnicy jest białe, delikatne i zwarte, dzięki czemu trzyma się w całości podczas grillowania. Po oddzieleniu od kręgosłupa zostają piękne polędwiczki, które potrzebują tylko odrobinę masła lub oliwy i soli, żeby niebiańsko smakować. W naszej wersji ryba macerowała się kilka godzin w oliwie wymieszanej z natką pietruszki. Proponujemy więc szaszłyki z żabnicy, pomidorków koktajlowych i cukinii.

Szaszłyki z żabnicy, pomidorków koktajlowych i cukinii
Szaszłyki z żabnicy, pomidorków koktajlowych i cukinii

Pogoda sprzyja kulinarnym eksperymentom na świeżym powietrzu. Więc dziś padło hasło: robimy szaszłyki z żabnicy na grillu. 

Szaszłyki z żabnicy, pomidorków koktajlowych i cukinii
Szaszłyki z żabnicy, pomidorków koktajlowych i cukinii

Przepisu w zasadzie nie ma. W domu była malutkie żółte cukinie, pomidorki koktajlowe i dwie polędwiczki z żabnicy. Wszystkie składniki, wcześniej pokrojone na mniej więcej równej wielkości kawałki zostały nabite na patyki i wylądowały na gorącym grillu. 

Szaszłyki z żabnicy, pomidorków koktajlowych i cukinii
Szaszłyki z żabnicy, pomidorków koktajlowych i cukinii

Do podania przydały się dodatkowo oliwa z oliwek zmieszana ze szczyptą soli, rozdrobionym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Powstałą emulsją polewamy gotowe szaszłyki położone na talerzu. Kilka plasterków cytryny uzupełnia smak i kompozycję. 

Szaszłyki z żabnicy, pomidorków koktajlowych i cukinii
Szaszłyki z żabnicy, pomidorków koktajlowych i cukinii

Modyfikując potrawę można kawałki ryby przełożyć plasterkami salcici (włoskiej surowej kiełbasy), która nada całości nieco słonego smaku, pikanterii i chrupkiej tekstury.

Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na grilla, zapraszamy do sekcji „Na grilla” na naszej stronie. Na pewno znajdziecie coś ciekawego, niestandardowego i smacznego!

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *