Nasza propozycja na weekend majowy to szaszłyki z krewetek i mango na grillu.
Chcecie spróbować czegoś nietypowego? Proponujemy szaszłyki z krewetek i mango na grillu. Mamy tu prawie pełną tęczę kolorów 😉 i całą paletę smaków! Szare krewetki w zielonej zalewie a do tego intensywnie pomarańczowe i smakowicie słodkie mango! Nie pasuje? Pasuje i do tego smakuje rewelacyjnie!
Składniki:
– 20 szt. świeżych lub mrożonych krewetek tygrysich (na 4 osoby po 5 krewetek na patyku), niezależnie jakie kupicie patrzcie jaki mają kolor. Jeśli będą pomarańczowe to znaczy, że były podgotowywane.
– 1 owoc mango – najlepiej lekko twardy tak by można było pokroić w kostkę
– 1 limonka
Przepis na marynatę:
- 5–10 gałązek kolendry
- starta skórka z 1 limonki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kaparów
- 1 duża zielona papryczka chilli jeżeli chcenie ostrzejszą marynatę można dać 2 papryczki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa z oliwek
Wszystkie składniki marynaty blendujemy. Oliwy dolewamy tyle by powstał dressing.
Jeśli szukacie ciekawych, niestandardowych i super-smacznych przepisów na grilla zapraszamy do sekcji „Na grilla” na naszej stronie.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie