Schab pieczony w folii z marchewką, cebulą i cykorią.

schab pieczony w folii

Prosty i efektowny przepis na schab pieczony w folii. Kilka dodatków takich jak marchewka, cebula i cykoria a w efekcie powstanie super danie, które można zrobić samemu bez specjalnego przygotowania i umiejętności kulinarnych.

Kiedy już się Wam znudzą klasyczne kotlety schabowe tłuczone rytmicznie na desce w niedzielny poranek i postanowicie zrobić coś kreatywnego to sięgnijcie bezzwłocznie po ten przepis. W sumie to nawet nie jest przepis ale porada jak standardowe mięso wieprzowe przygotować lekko mówiąc „inaczej”. Schab pieczony w folii pozytywnie Was zaskoczy!

schab pieczony w folii
schab pieczony w folii

Składniki:

  • schab pokrojony w grube plastry (u nas trafił się taki ze skórą i tłuszczykiem)
  • marchewka
  • cebulka
  • cykoria
  • oliwa
  • sól, pieprz
schab pieczony w folii
schab pieczony w folii

Do wykonania tego prostego dania potrzebujemy tyle kawałków schabu ilu jest chętnych do jedzenia! Pokrojone grube kawałki schabu kładziemy na folii aluminiowej, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy na mięsie cykorię (można też spróbować jarmuż, szpinak, sałatę), pokrojoną w krążki cebulę a na to wstęgi marchewki (wycięte obieraczką). Zamykamy folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30-45 minut (w zależności od grubości mięsa). Zachęcamy do eksperymentów ze różnymi składnikami. W efekcie otrzymacie bardzo dobre danie, które można szybko i sprawnie przyrządzić samemu.

Smacznego! 

Danie ląduje w naszej zakładce Danie główne!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *