Prosty i efektowny przepis na schab pieczony w folii. Kilka dodatków takich jak marchewka, cebula i cykoria a w efekcie powstanie super danie, które można zrobić samemu bez specjalnego przygotowania i umiejętności kulinarnych.
Kiedy już się Wam znudzą klasyczne kotlety schabowe tłuczone rytmicznie na desce w niedzielny poranek i postanowicie zrobić coś kreatywnego to sięgnijcie bezzwłocznie po ten przepis. W sumie to nawet nie jest przepis ale porada jak standardowe mięso wieprzowe przygotować lekko mówiąc „inaczej”. Schab pieczony w folii pozytywnie Was zaskoczy!
Składniki:
- schab pokrojony w grube plastry (u nas trafił się taki ze skórą i tłuszczykiem)
- marchewka
- cebulka
- cykoria
- oliwa
- sól, pieprz
Do wykonania tego prostego dania potrzebujemy tyle kawałków schabu ilu jest chętnych do jedzenia! Pokrojone grube kawałki schabu kładziemy na folii aluminiowej, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy na mięsie cykorię (można też spróbować jarmuż, szpinak, sałatę), pokrojoną w krążki cebulę a na to wstęgi marchewki (wycięte obieraczką). Zamykamy folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30-45 minut (w zależności od grubości mięsa). Zachęcamy do eksperymentów ze różnymi składnikami. W efekcie otrzymacie bardzo dobre danie, które można szybko i sprawnie przyrządzić samemu.
Smacznego!
Danie ląduje w naszej zakładce Danie główne!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.