Zrobiliśmy już dwukrotnie ciasto kakaowe z gruszkami z dodatkiem kawy oraz whisky i możemy śmiało powiedzieć, że jest BARDZO DOBRE! Czy to z powodu kawy, czy whisky, czy też gruszek jest takie pyszne?
Ciasto kakaowe z gruszkami jest u nas ostatnio hitem! Ma specyficzny charakter, jest lekko gorzkawe, smakuje whisky, cieszy oko i te gruszki… Pychota!
Składniki:
- 4 gruszki
- 200 g masła plus do formy
- 100 g kakao plus do formy
- 300 ml mocnej kawy – espresso
- 100 ml whisky
- 150 g cukru
- 260 g mąki
- czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- ziarenka z 2 lasek wanilii
- cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:
Gruszki myjemy, osuszamy, obieramy oraz kroimy w ósemki. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy kawę z whisky, masłem, cukrem i kakao, stale mieszając, aż masło się roztopi. Przelewamy mieszaninę do miski, odstawiamy na 5 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Tortownicę natłuszczamy i obsypujemy kakao, strząsamy jego
nadmiar. W misce mieszamy przesianą mąkę z sodą i solą. W drugiej miseczce ucieramy jajka z wanilią, powoli wlewamy je do masy czekoladowej, stale miksując. Następnie wsypujemy porcjami mąkę, miksując na najniższych obrotach. Ciastem napełniamy tortownicę, układamy na nim pokrojone gruszki. Tortownicę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40-50 minut – ciasto będzie gotowe, kiedy patyczek wetknięty w nie będzie po wyjęciu suchy. Ciasto pozostawiamy w formie, aż zupełnie ostygnie, (wcześniej jest w środku płynne) następnie wykładamy na duży talerz i posypujemy cukrem pudrem (bez cukru jest równie pyszne!).
Smacznego!
Przepis na to ciasto ląduje w naszej zakładce Ciasta i tarty!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.