W sumie to miał powstać domowej produkcji ketchup i w zasadzie wszystko zostało zrobione zgodnie z przepisem, ale finalna operacja przecierania powstałej substancji pomidorowej do jednolitej masy została zażegnana i tak powstał pomidorowy chutney.
Pomidorowy chutney pasuje idealnie do wędlin, serów i mięsa. Wykonanie jest proste i nie wymaga posiadania tajemnej wiedzy kulinarnej. Efekt smakowy jest naprawdę zaskakujący dlatego namawiamy, żeby samemu go zrobić i mieć kontrolę nad składnikami!

Składniki:
- 1.5 kg pomidorów lima
- oliwa extra virgin do smażenia
- mała cebula
- 1-2 ząbków czosnku
- 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta pieprzu cayenne lub ostrej papryki
- opcjonalnie cukier (ilość zależna od kwasowości pomidorów, u nas nie trzeba było dodawać)
- szczypta chilli w proszku



Przepis:
Pomidory obieramy se skórki (nakrawamy skórkę, zalewamy wrzątkiem na 10 minut a następnie wylewamy ciepłą wodę i zalewamy zimną, dzięki czemu skórka szybciej zejdzie). Kroimy pomidory na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy mieszając do zeszklenia. Dodajemy pokrojony drobno czosnek i smażymy razem z cebulą przez około 2 minuty. Wlewamy ocet winny, dorzucamy pokrojone pomidory oraz pozostałe przyprawy. Całość gotujemy przez około 30 minut. W oryginalnym przepisie było jeszcze blendowanie powstałej masy (lub przetarcie przez sitko) – wtedy powstanie jednolity ketchup, my natomiast zostawiliśmy ją w takim stanie jak na zdjęciach, żeby było czuć co jemy i tym sposobem powstał chutney.

Pomidorowy chutnej zniknął w tempie iście ekspresowym! Został tylko jeden słoiczek. Trzeba będzie koniecznie powtórzyć produkcję! Szukajcie przepisów na pomidory na naszej stronie: Na skróty/Pomidory.



Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.