Hamentasze żydowskie ciasteczka z rabarbarem

Hamentasze żydowskie ciasteczka z rabarbarem

Hamentasze żydowskie ciasteczka z rabarbarem smakują równie pysznie jak wyglądają!

Szalom, szalom! Idealnie w czasie złożyło się kilka rzeczy. W sklepach pojawił się już pierwszy rabarbar. Nasza przyjaciółka Joanna poleciła nam kiedyś serial „Shtisel” na Netflixie (wprawdzie jedzenie jakie tam serwują odbiega dalece od naszych standardów, ale pozostajemy w klimacie kulturowym).  Hamentasze żydowskie ciasteczka piecze się podczas święta Purim. Nie wypadało zrobić nic innego jak właśnie hamentasze z nadzieniem z rabarbaru! Nasz, polski rabarbar nie jest tak intensywnie czerwony, więc dla polepszenia koloru dodaliśmy sok z aronii.

Hamentasze żydowskie ciasteczka z rabarbarem
Hamentasze żydowskie ciasteczka z rabarbarem

Składniki na ciasto:

  • pół szklanki (50 g) mielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 2 szklanki mąki (250 g)
  • 1/3 szklanki cukru (65 g)
  • duża szczypta soli
  • 115 g masła – schłodzonego i pokrojonego na małe kawałki
  • 1 duże jajko
Hamentasze żydowskie ciasteczka z rabarbarem
Hamentasze żydowskie ciasteczka z rabarbarem

Składniki na nadzienie rabarbarowe:

  • 3 szklanki pokrojonego rabarbaru
  • pół szklanki cukru 
rabarbar
rabarbar

Przepis:

Pokroić obrany rabarbar na 1-2 cm kawałki, włożyć do garnka, zasypać cukrem i wymieszać. Gotować ma średnim ogniu aż rabarbar się rozpadnie i będzie wystarczająco gęsty. Ostudzić. Nadzienie można zrobić wcześniej.

W dużej misce wymieszać: mąkę, migdały, cukier i sól. Dodać masło i za pomocą widelca lub rąk połączyć składniki z masłem, tak by przypominało drobne kamyki lub kruszonkę. Wyłożyć na blat, dodać jajko i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 4 części. 

Schłodzone ciasto należy wyciągać partiami. Rozwałkować na grubość ok 3 mm i okrągłą foremką lub szklanką wyciąć kółka. Na środek ciasta wyłożyć łyżeczkę chłodnego nadzienia rabarbarowego. Brzegi ciasta złożyć w trzech miejscach tak, by utworzyć „rogi”.

Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem schłodzić 30min w lodówce. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni 15-17 minut (aż brzegi się zarumienią). Wystudzić na kratce.

Hamentasze żydowskie ciasteczka z rabarbarem
Hamentasze żydowskie ciasteczka z rabarbarem

Przepis pochodzi z książki  „Smitten kitchen, czyli Nowy Jork na Talerzu” Deh Perelman

Hamentasze żydowskie ciasteczka z rabarbarem
Hamentasze żydowskie ciasteczka z rabarbarem

Deliszes – jak mówią otrodoksi w Jidysz! 😉 

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *