Hamentasze żydowskie ciasteczka z rabarbarem smakują równie pysznie jak wyglądają!
Szalom, szalom! Idealnie w czasie złożyło się kilka rzeczy. W sklepach pojawił się już pierwszy rabarbar. Nasza przyjaciółka Joanna poleciła nam kiedyś serial „Shtisel” na Netflixie (wprawdzie jedzenie jakie tam serwują odbiega dalece od naszych standardów, ale pozostajemy w klimacie kulturowym). Hamentasze żydowskie ciasteczka piecze się podczas święta Purim. Nie wypadało zrobić nic innego jak właśnie hamentasze z nadzieniem z rabarbaru! Nasz, polski rabarbar nie jest tak intensywnie czerwony, więc dla polepszenia koloru dodaliśmy sok z aronii.
Składniki na ciasto:
- pół szklanki (50 g) mielonych migdałów lub mąki migdałowej
- 2 szklanki mąki (250 g)
- 1/3 szklanki cukru (65 g)
- duża szczypta soli
- 115 g masła – schłodzonego i pokrojonego na małe kawałki
- 1 duże jajko
Składniki na nadzienie rabarbarowe:
- 3 szklanki pokrojonego rabarbaru
- pół szklanki cukru
Przepis:
Pokroić obrany rabarbar na 1-2 cm kawałki, włożyć do garnka, zasypać cukrem i wymieszać. Gotować ma średnim ogniu aż rabarbar się rozpadnie i będzie wystarczająco gęsty. Ostudzić. Nadzienie można zrobić wcześniej.
W dużej misce wymieszać: mąkę, migdały, cukier i sól. Dodać masło i za pomocą widelca lub rąk połączyć składniki z masłem, tak by przypominało drobne kamyki lub kruszonkę. Wyłożyć na blat, dodać jajko i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 4 części.
Schłodzone ciasto należy wyciągać partiami. Rozwałkować na grubość ok 3 mm i okrągłą foremką lub szklanką wyciąć kółka. Na środek ciasta wyłożyć łyżeczkę chłodnego nadzienia rabarbarowego. Brzegi ciasta złożyć w trzech miejscach tak, by utworzyć „rogi”.
Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem schłodzić 30min w lodówce.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni 15-17 minut (aż brzegi się zarumienią). Wystudzić na kratce.
Przepis pochodzi z książki „Smitten kitchen, czyli Nowy Jork na Talerzu” Deh Perelman
Deliszes – jak mówią otrodoksi w Jidysz! 😉
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie