Plantany albo platany to rodzina bananów warzywnych, które przed zjedzeniem najlepiej podgrzać, usmażyć, upiec, ugotować (rodzaj obróbki termicznej zależy od inwencji twórczej).
Dostarczono nam plantany (platany) czyli tak zwane banany warzywne z MedinaMarket. Możecie ich znaleźć na Placu Imbramowskim 179 stoisko C1 w Krakowie. Specjalizują się w nietypowych warzywach i owocach sprowadzanych niemal z całego świata. Stąd właśnie plantany, które trafiły do nas.
Postanowiliśmy poeksperymentować i zrobić kilka potraw. Przy okazji mięsnego farszu jaki zrobiliśmy do innej potrawy wyszło pyszne (z lekkim słodkawym posmakiem) burrito z bobem. 2 plantany (jeden na jedną blaszkę) obrać ze skóry i rozdrobnić widelcem na jednolitą pulpę. Wyłożyć dno formy do pieczenia papierem woskowanym, rozłożyć zmiażdżone plantany na całej powierzchni naczynia. Starać się zachować równomierną grubość a następnie piec przez około pół godziny w temperaturze 230 stopni.
Po upieczeniu nałożyć wcześniej przygotowany i pogrzany farsz (na przykład: smażone na oliwie mięso wołowe, smażona cebula, całość duszona z dodatkiem pomidorów), dodać ugotowany i obrany bób, albo fasolę i podać na dużych talerzach.
Chipsy z plantanów to wspaniała przegryzka a robi się również bardzo prosto. Trzeba pociąć plantana na cienkie plasterki. Ułożyć na papierze do pieczenia a następnie wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na około godzinę. Następnie obrócić i znów piec kolejną godzinę uważając, żeby nie spalić. Kiedy z obu stron zrobią się brązowe należy temperaturę piekarnika obniżyć do 60 stopni i suszyć przez kilka następnych godzin.
Poszukajcie fajnych przepisów z wykorzystaniem bobu w naszej zakładce: Na skróty/Bób.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie