Sernik baskijski zrobiony z sera ricotta
Sernik baskijski jest delikatny, rozpływa się w ustach i kusi zapachem. Można go podawać z dodatkami. Pasują do niego owoce albo marmolady, musy owocowe, lody, dżemy. Spróbujcie, to naprawdę rewelacyjne ciasto, które łatwo zrobić samemu. Inspiracją była podróż do Walencji, gdzie mieliśmy okazję go spróbować, chociaż to nie jest kraj Basków! W przepisach stosują serek Philadelphia a my zastosowaliśmy ricottę.
Składniki:
- 750 g sera ricotta
- 250ml śmietany 36%
- 5 jajek
- 120 g cukru pudru (jak ktoś lubi słodki sernik może dać podwójną porcję cukru)
- 45 g skrobi kukurydzianej
- masło (tylko do wysmarowania tortownicy)
Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Następnie papier również smarujemy masłem i wkładamy drugi papier. Naprzemiennie ułożony papier z końcówkami „postawionymi do góry” ma służyć do wydłużenia formy, tak by w czasie pieczenia sernik nam nie wykipiał.
Ser i cukier dokładnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy po jednym całym jajku nie przerywając mieszania.
Skrobię łączymy ze śmietanką a następnie dodajemy do masy. Wszystkie składniki masy należy dobrze połączyć, ale jej nie ubijać.
Przelewamy masę do formy i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Następnie zwiększamy temperaturę do 230 stopni na około 3-4 min, tak by sernik zbrązowiał ale się nie spalił.
Po upieczeniu ciasto będzie przypominało trochę przypalony budyń i będzie się trząść jak galareta.
Sernik podajemy przestudzony.
Zapraszamy do naszej sekcji „Ciasta” gdzie pojawiają się kolejne przepisy, wystarczy kliknąć TUTAJ.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie