Spróbujcie zrobić samemu vegeburgery z bakłażana. To kolejna możliwość wykorzystania bakłażana w potrawach.
Vegeburgery z bakłażana, pomidorów i sera mozzarella powstały u nas przypadkiem jako uzupełnienie innego dania, ale finalnie są na tyle ciekawe i smaczne, że postanowiliśmy je pokazać. To proste i szybkie danie, które nie wymaga żadnych specjalnych przygotowań. Kroimy, solimy, przyprawiamy, zapiekamy i jemy!
Bakłażan jest bardzo wdzięcznym warzywem, tak więc uwielbiamy z nim eksperymentować. Wychodzi z niego wyśmienity humus, grillowany nadaje się do sałatek, a tu wyszło takie cudeńko. Do tej pory w rankingach smakowitości pierwsze miejsce zajmuje biały bakłażan z Toskanii, którego dostawaliśmy od właściciela posesji jako prezent powitalny. Nie znaleźliśmy go w Polsce więc musimy się zadowolić takimi jakie są.
Wykorzystaliśmy więc jasno fioletowego z białymi prążkami. Umyty, pocięty w średniej grubości plastry wymaga posypania solą z obu stron, odłożenia i wytarcia papierem z powstałego soku. Po tej akcji jest mniej gorzki.
Przekładamy plastrami pomidora, mozzarelli, doprawiamy pieprzem lub/i słodką lub ostrą papryką, skrapiamy każdy plaster bakłażana mocno oliwą i do piecyka na 200 stopni. Jak ser się rozpuści i zarumieni, a bakłażan będzie miękki danie jest gotowe. Można podawać jako przystawkę, jako danie główne, jako dodatek do innego dania. Według gustu i smaku. Można jeść na zimno lub na ciepło, to również zostawiamy Wam do wyboru.
Szukajcie przepisów na wykorzystanie tego warzywa w zakładce Na skróty/Bakłażan na naszej stronie.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie