Śpieszmy się kochać kwiaty cukinii, tak szybko znikają! Wyszła nam piękna i smaczna tarta z kwiatami cukinii. Z pewnością jest wegetariańska i bezglutenowa.
Tarta z kwiatami cukinii, która jednocześnie cieszy oczy i kubki smakowe. Przygotowaliśmy dla Was (i dla siebie do powtórzenia w przyszłości) składniki i przepis. Powodzenia! Jak mawiają pszczoły: „kwiaty, kwiaty, wszędzie kwiaty!”, bo muchy to akurat inaczej mówią! 😉
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki owsianej (jeżeli nie macie mąki wystarczy zmielić płatki owsiane)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 125 g zimnej ricotty
- 100 g zimnego niesolonego masła
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- masło do wysmarowania formy
Z mąki, ricotty i masła oraz przypraw zagnieść ciasto. Można na stolnicy lub w robocie – wtedy jest szybciej. Następnie z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.
Schłodzone ciasto ułożyć w wysmarowanej masłem formie, nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Składniki na farsz:
- 8–10 kwiatów cukinii – mieliśmy kwiaty męskie bez małych cukinii
- 1 mała cukinia pokrojona na cienkie paski
- 100g startego miękkiego sera
- 200g śmietany 18%
- 4 jajka
- garść drobno posiekanych listków mięty
- garść drobno posiekanych listków bazylii
- szczypta soli
Kwiaty cukinii przepłukać, osuszyć i usunąć pręciki. Jajka i śmietanę wraz z przyprawami ubić w misce na jednolitą masę. Upieczony spód tarty posypać startym serem i ułożyć kwiaty oraz paski cukinii, które można pozwijać w dowolne konfiguracje. Zalać wszystko masą śmietanowo jajeczną i wstawić do piekarnika na środkowy poziom i piec około 30 minut.
Tartę można podawać na gorąco lub na zimno.
Zapraszamy również po inne przepisy, w których królują kwiaty cukinii i sama cukinia. Kliknijcie TUTAJ.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie