Pyszny, orzeźwiający i w sam raz na upały jest wytrawny koktajl z truskawek i pomidorów. Sztos smakowy i zaskakująca kompozycja, którą można błysnąć w towarzystwie, na imprezie, na działce!
W zasadzie można ten napój nazwać smoothie, koktajlem, chłodnikiem albo nawet rodzajem gazpacho. Świetnie nadaje się na upalne dni i jest zaskakująco „niesłodki” mimo słodyczy truskawek, pomidorów i octu. Jest za to totalnie prosty i szybki do zrobienia. Mając jednak zakodowany w głowie smak truskawek oczekujemy czegoś innego a dostajemy ciekawy smak zupełnie nie podobny do wcześniejszych doświadczeń. Po prostu zniewalający w smaku wytrawny koktajl z truskawek i pomidorów! Spróbujcie!
Składniki:
- 1kg czerwonych, dojrzałych i słodkich truskawek
- 600g czerwonych, dojrzałych pomidorów malinowych
- 250ml wody
- łyżka octu balsamicznego
- liście bazylii (opcjonalnie)
- szczypta czerwonej słodkiej papryki
- mała ilość mielonej pikantnej papryki (zależy od preferencji, niektórzy lubią pikantne potrawy inni nie)
- sól, pieprz
Przepis:
Dojrzałe, miękkie i soczyste pomidory nacinamy ostrym nożem od góry i od dołu i zalewamy wrzątkiem, a następnie bardzo zimną wodą, wtedy skórka szybko oddzieli się od miąższu. Kroimy w ćwiartki i usuwamy ogonki, części zielone i gniazda nasienne. Wsadzamy do blendera, dodajemy wodę, przyprawiamy delikatnie pieprzem i papryką, wrzucamy bazylię, dolewamy octu balsamicznego. Blendujemy. Wrzucamy umyte truskawki i ponownie blendujemy. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Gotowe! Można podawać!
Kwestię przyprawiania i szukania właściwego smaku zostawiamy Wam. Każdy znajdzie tu swoją wariację na temat!
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie