Wspaniałe. Wręcz uśmiechają się ze zdjęć. Popękane ciasteczka czekoladowe są tak intensywne w smaku jak brownies, mięciutkie a do tego długo zachowujące świeżość.
Jeśli jeszcze nie robiliście takich smakołyków to zapraszamy do niniejszego przepisu na ciasteczka czekoladowe.
![Popękane ciasteczka czekoladowe](https://kulisykuchni.pl/wp-content/uploads/2023/12/20181216_124211-1024x768.jpg)
Składniki:
- 225g połamanej gorzkiej czekolady
- 110g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- cukier puder – około 1/2 szklanki – do obtoczenia
![Popękane ciasteczka czekoladowe](https://kulisykuchni.pl/wp-content/uploads/2023/12/20181216_124236-1024x768.jpg)
Przepis:
Masło rozpuścić w małym rondelku. Pod koniec rozpuszczania dodać połamaną czekoladę, rozpuścić, dokładnie wymieszać (uważając, żeby nic się nie przypaliło).
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z masą czekoladową (do ubitych jajek dodawać chłodną masę czekoladową, dalej miksując).
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypać wszystko do powstałej masy czekoladowej, a następnie dobrze wymieszać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Ciasto wyjąć z lodówki, nabierać łyżeczką do herbaty (będzie ciężko, bo ciasto powinno być bardzo twarde), formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczać je mocno w cukrze pudrze i wykładać na blachę wyłożoną pergaminem.
Piec około 12 minut w temperaturze 165ºC. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają. Studzić na kratce. Uwaga: masa do formowania kulek powinna być mocno twarda. Najlepiej pozostałą część ciasta trzymać w lodówce, gdy pieczemy pierwszą partię. Im ciasto bardziej mięknie tym ciastka się mocniej rozpłyną, nie popękają już tak mocno, a cukier puder na nich będzie sprawiał wrażenie 'mokrego’. Nie piec też dłużej niż zalecany czas, żeby nie były zbyt twarde, lepiej na próbę jedno ciastko skosztować.
![Popękane ciasteczka czekoladowe](https://kulisykuchni.pl/wp-content/uploads/2023/12/20231216_213413-1024x577.jpg)
Smacznego!
Zapraszamy po inne przepisy na Święta do naszej zakładki „Na Święta”, na pewno coś się Wam spodoba i spróbujecie to zrobić sami!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
Przepis zainspirowany ciasteczkami Chocolate Crinkles z blogu MniamMniam.