Kopytka (gnocchi) w sosie serowym ze szpinakiem

Kopytka, gnocchi

Po polsku kopytka po włosku gnocchi (czyt. nioki), więc można je śmiało nazwać je „ziem-gnocchi” czyli ziem-nioki.

Przepis na pyszne gnocchi prezentowaliśmy już wcześniej, możecie go znaleźć klikając TUTAJ. Tym razem „zmajstrowaliśmy” te włoskie kluseczki z serem pleśniowym gorgonzola, w postaci wyśmienitego sosu (porywającego delikatnością oraz kremowością a także kuszącego mocnym zapachem). Czy nazwiecie je kopytka czy gnocchi to nie ważne, ważne czy będą Wam smakowały.

Kopytka, gnocchi
Kopytka, gnocchi

Finalnie nie mogliśmy się zdecydować, którą stylistykę zdjęć zaprezentować, więc pojawiają się obie, ale jesteśmy ciekawi, która według Was wizualnie lepiej „smakuje”?

Składniki:

  • 500 g gotowych gnocchi (te poniżej jeszcze przed kąpielą we wrzątku)

Składniki na sos:

  • łyżka masła
  • 150 g sera gorgonzola
  • szklanka śmietany 30 %
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • świeży szpinak (wersja baby, czyli małe listki)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przepis na sos i podanie:

W rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszony ser gorgonzola, śmietanę i starty parmezan. Podgrzać całość na małym ogniu, aż ser się całkowicie rozpuści, doprawić pieprzem i gałką oraz ewentualnie solą.

Dodać 2 garści szpinaku. Gotować przez chwilę, żeby szpinak rozmiękł. 

Wymieszać w osobnym naczyniu/misce z odcedzonymi wcześniej kluskami i od razu podawać.

Zapraszamy po przepis na kopytka aka gnocchi również z sosem pomidorowym. Znajdziecie go klikając TUTAJ. A jeśli chcecie zobaczyć jak nasz pies pomaga przy robieniu kopytek zerknijcie TUTAJ.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *