Wprawdzie pierwszy bób w tym sezonie jest hiszpański, ale za to cena robi robotę! 2 Euro za kilogram nieobranego i 2 Euro za pół kilo obranego!
Skoro był taki tani nabyliśmy więc pierwszy bób w tym sezonie na Centralnym targu w Walencji! Przywieźliśmy ze sobą kilogram w walizce i postanowiliśmy od razu zrobić z niego użytek. Powstał bób w ryżu z szafranem po hiszpańsku: Arroz con habas.
Składniki dla 3 osób:
- 500g bobu
- 120g ryżu do paelli
- nieduża cebula
- ząbek czosnku
- kawałek pikantnej papryki
- szczypta szafranu
- 25g masła
- łyżka soku z cytryny
- szczypta papryki słodkiej
- 50ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól, pieprz
Przepis:
Gotujemy wodę. Solimy i wrzucamy bób. Gotujemy go około 5 minut, musi być twardawy. Odcedzamy, ale nie wylewamy wody. Bób odstawiamy, żeby przestygł, i obieramy – obrany będzie ładniej wyglądał…
Cebulę, czosnek i pikantną paprykę drobno kroimy. Wlewamy oliwę na patelnię o grubym dnie. Rozgrzewamy i wrzucamy warzywa. Kiedy się zeszklą, dodajemy ryż i delikatnie solimy oraz dodajemy paprykę słodką. Mieszamy, żeby ryż nie przywarł. Wlewamy nieco gorącej wody, w której gotował się bób. Wrzucamy pokruszony szafran i dusimy do miękkości ryżu. Na koniec dodajemy masło, bób i łyżkę soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli to konieczne, i od razu podajemy.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie