Pierwszy bób w tym sezonie i od razu mamy danie!

Pierwszy bób w tym sezonie

Wprawdzie pierwszy bób w tym sezonie jest hiszpański, ale za to cena robi robotę! 2 Euro za kilogram nieobranego i 2 Euro za pół kilo obranego!

Skoro był taki tani nabyliśmy więc pierwszy bób w tym sezonie na Centralnym targu w Walencji! Przywieźliśmy ze sobą kilogram w walizce i postanowiliśmy od razu zrobić z niego użytek. Powstał bób w ryżu z szafranem po hiszpańsku: Arroz con habas.

Pierwszy bób w tym sezonie
Pierwszy bób w tym sezonie

Składniki dla 3 osób:

  • 500g bobu
  • 120g ryżu do paelli
  • nieduża cebula
  • ząbek czosnku
  • kawałek pikantnej papryki
  • szczypta szafranu
  • 25g masła
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta papryki słodkiej
  • 50ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól, pieprz
Pierwszy bób w tym sezonie
Pierwszy bób w tym sezonie

Przepis:

Gotujemy wodę. Solimy i wrzucamy bób. Gotujemy go około 5 minut, musi być twardawy. Odcedzamy, ale nie wylewamy wody. Bób odstawiamy, żeby przestygł, i obieramy – obrany będzie ładniej wyglądał…
Cebulę, czosnek i pikantną paprykę drobno kroimy. Wlewamy oliwę na patelnię o grubym dnie. Rozgrzewamy i wrzucamy warzywa. Kiedy się zeszklą, dodajemy ryż i delikatnie solimy oraz dodajemy paprykę słodką. Mieszamy, żeby ryż nie przywarł. Wlewamy nieco gorącej wody, w której gotował się bób. Wrzucamy pokruszony szafran i dusimy do miękkości ryżu. Na koniec dodajemy masło, bób i łyżkę soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli to konieczne, i od razu podajemy.

Pierwszy bób w tym sezonie
Pierwszy bób w tym sezonie
Pierwszy bób w tym sezonie
Pierwszy bób w tym sezonie
Pierwszy bób w tym sezonie
Pierwszy bób w tym sezonie
Pierwszy bób w tym sezonie
Pierwszy bób w tym sezonie

Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *