Cieszy oczy ta sałatka po żydowsku i do tego jest bardzo smaczna!
Sałatka po żydowsku z wątróbką i jajkiem to petarda smakowa i kolorystyczna. Idealnie nadaje się na śniadanie, drugie śniadanie lub na przekąskę. Pojawiają się ciekawe nuty smakowe smażonej wątróbki, zredukowanego wina Marsala, słodkość rodzynek. Można jeść solo lub podawać na kanapkach.
Składniki:
– 500g wątróbki drobiowej
– ¼ kostki masła
– 1 duża cebula
– 50ml wytrawnej Marsali (oryginalnie w przepisie było wino Madera, które również można zastosować)
– 50g rodzynek
– 2 jajka ugotowane na twardo
– sól, pieprz
Przepis:
Wątróbkę oczyścić, następnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w kosteczkę. Rodzynki zalać ciepłą wodą. Na dużej patelni roztopić masło, włożyć wątróbkę i smażyć przez kilka minut. Po usmażeniu wyjąć z patelni i przestudzić. Na tym samym maśle usmażyć posiekaną cebulę.
Ostudzoną wątróbkę posiekać, zalać wytrawnym winem marsala lub madera i ponownie włożyć na patelnię. Wymieszać z cebulą i lekko podgrzać. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Na gorącym maśle przesmażyć opłukane rodzynki i wymieszać z wątróbką i cebulką. Przed podaniem posypać sałatkę posiekanym jajkiem.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie