Sałatka po żydowsku z wątróbką i jajkiem

Sałatka po żydowsku z wątróbką i jajkiem

Cieszy oczy ta sałatka po żydowsku i do tego jest bardzo smaczna!

Sałatka po żydowsku z wątróbką i jajkiem to petarda smakowa i kolorystyczna. Idealnie nadaje się na śniadanie, drugie śniadanie lub na przekąskę. Pojawiają się ciekawe nuty smakowe smażonej wątróbki, zredukowanego wina Marsala, słodkość rodzynek. Można jeść solo lub podawać na kanapkach.

Sałatka po żydowsku z wątróbką i jajkiem
Sałatka po żydowsku z wątróbką i jajkiem

Składniki:
– 500g wątróbki drobiowej
– ¼ kostki masła
– 1 duża cebula
– 50ml wytrawnej Marsali (oryginalnie w przepisie było wino Madera, które również można zastosować)
– 50g rodzynek
– 2 jajka ugotowane na twardo
– sól, pieprz

Sałatka po żydowsku z wątróbką i jajkiem
Sałatka po żydowsku z wątróbką i jajkiem

Przepis:
Wątróbkę oczyścić, następnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w kosteczkę. Rodzynki zalać ciepłą wodą. Na dużej patelni roztopić masło, włożyć wątróbkę i smażyć przez kilka minut. Po usmażeniu wyjąć z patelni i przestudzić. Na tym samym maśle usmażyć posiekaną cebulę.
Ostudzoną wątróbkę posiekać, zalać wytrawnym winem marsala lub madera i ponownie włożyć na patelnię. Wymieszać z cebulą i lekko podgrzać. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Na gorącym maśle przesmażyć opłukane rodzynki i wymieszać z wątróbką i cebulką. Przed podaniem posypać sałatkę posiekanym jajkiem.

Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *