Kaszubski pasztet z wędzonej makreli

Podobno jest to jeden z wigilijnych specjałów serwowany na Kaszubach. Pasztet z wędzonej makreli idealnie smakuje podany na świeżym chlebie, z dodatkiem ostrego palącego w nozdrza chrzanu lub konserwowych ogórków.

Delikatny w smaku i konsystencji. W sam raz na lekkie świąteczne śniadanie. Kaszubski pasztet z wędzonej makreli będzie hitem na Waszych Świątecznych stołach.

Kaszubski pasztet z wędzonej makreli
Kaszubski pasztet z wędzonej makreli

Składniki:

  • 25dag wędzonej makreli
  • 1 szklanka mleka
  • 5dag ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Kaszubski pasztet z wędzonej makreli
Kaszubski pasztet z wędzonej makreli

Przepis:

Makrelę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 min. Na wpół ugotowany ryż odcedzamy i studzimy. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Osączoną z mleka makrelę obieramy, usuwamy ości. Bułkę tartą zalewamy śmietaną wymieszaną z 3 łyżkami mleka z moczenia ryby. Odstawiamy. Ryż, odciśniętą bułkę, jajka na twardo, rybę i cebulę mielimy razem w maszynce do mięsa. Następnie mieszamy z natką pietruszki, solą, pieprzem i surowym jajkiem. Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na pasztet. Wstawiamy na ok. 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Zostawiamy do przestudzenia i dopiero wtedy wsadzamy do lodówki. Podajemy na zimno z chrzanem.

Kaszubski pasztet z wędzonej makreli
Kaszubski pasztet z wędzonej makreli

Smacznego!

Zapraszamy po inne przepisy na Święta do naszej zakładki „Na Święta”, na pewno coś się Wam spodoba i spróbujecie to zrobić sami!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *