Podobno jest to jeden z wigilijnych specjałów serwowany na Kaszubach. Pasztet z wędzonej makreli idealnie smakuje podany na świeżym chlebie, z dodatkiem ostrego palącego w nozdrza chrzanu lub konserwowych ogórków.
Delikatny w smaku i konsystencji. W sam raz na lekkie świąteczne śniadanie. Kaszubski pasztet z wędzonej makreli będzie hitem na Waszych Świątecznych stołach.
Składniki:
- 25dag wędzonej makreli
- 1 szklanka mleka
- 5dag ryżu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 jajko
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przepis:
Makrelę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 min. Na wpół ugotowany ryż odcedzamy i studzimy. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Osączoną z mleka makrelę obieramy, usuwamy ości. Bułkę tartą zalewamy śmietaną wymieszaną z 3 łyżkami mleka z moczenia ryby. Odstawiamy. Ryż, odciśniętą bułkę, jajka na twardo, rybę i cebulę mielimy razem w maszynce do mięsa. Następnie mieszamy z natką pietruszki, solą, pieprzem i surowym jajkiem. Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na pasztet. Wstawiamy na ok. 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Zostawiamy do przestudzenia i dopiero wtedy wsadzamy do lodówki. Podajemy na zimno z chrzanem.
Smacznego!
Zapraszamy po inne przepisy na Święta do naszej zakładki „Na Święta”, na pewno coś się Wam spodoba i spróbujecie to zrobić sami!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie