Spaghetti z dzikimi brokułami i tuńczykiem

Spaghetti z dzikimi brokułami i tuńczykiem

Pikantne spaghetti z dodatkiem dzikich brokułów z odrobiną chili z cytryną, pomidorkami koktajlowymi oraz smażony tuńczyk to kompozycja kolorów i smaków, która zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy.

Szybkie i łatwe danie, które broni się smakiem, pikanterią i grą kolorów. Warto kupić świeżego tuńczyka (mrożony zrobi się suchy podczas smażenia), żeby mięso rozpływało się w ustach. Dziki brokuł składa się z łodyg i małych różyczek, które są soczyste i chrupkie. Ich smak przywodzi na myśl brokuła lub szparagi, ale jest nieco łagodniejszy i słodszy. Można go dusić, blanszować, a także przygotowywać na parze. Tak przygotowane spaghetti oczaruje Was na zawsze.

Spaghetti z dzikimi brokułami i tuńczykiem
Spaghetti z dzikimi brokułami i tuńczykiem

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g brokułów gałązkowych (dziki brokuł)
  • 100 g spaghetti
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1/2 łyżeczki grubo zmielonego, czarnego pieprzu
  • 2 steki świeżego tuńczyka (mniej więcej 150 g każdy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 3 czubate łyżki świeżo pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy chili (można zalać całe, suszone papryczki oliwą i zostawić do przeniknięcia się smaków)
  • ćwiartki cytryny do położenia na talerz, do wyciśnięcia na tuńczyka

Przepis:

Do dużego garnka wlać wodę (do połowy) i doprowadzić ją do wrzenia. Przyciąć łodyżki brokułów i każdą z nich pokroić na 3 kawałki, główki pozostawiając w całości. Włożyć makaron spaghetti do wrzącej wody i i gotować go przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dorzucić brokuły i gotować razem z makaronem jeszcze przez 2 minuty. Można też brokuły ugotować osobno na parze i dodać później do makaronu.

Wymieszać w miseczce płatki chili, sól i pieprz. Posypać tą mieszanką steki z tuńczyka z obu stron. Wlać oliwę na dużą nieprzywierającą patelnię i postawić ją na średnim ogniu. Patelnia musi być duża, ponieważ później trzeba przełożyć na nią makaron i brokuła. Smażyć rybę przez 2-3 minuty z każdej strony, zależnie od grubości steków i rodzaju wysmażenia (jeśli lubicie krwisty wystarczy 1.5 minuty na każdą stronę).

Odcedzić spaghetti z brokułami na durszlaku. Przełożyć tuńczyka na podgrzane wcześniej talerze (na przykład w mikrofali lub w piekarniku) tak żeby prze czas przygotowania danie nie zrobił się chłodny, a na patelnię wrzucić odcedzone spaghetti, brokuły i pokrojone pomidorki. Polać wszystko sokiem z cytryny oraz oliwą chili i posypać pokrojoną natką pietruszki.

Smażyć makaron z brokułami jeszcze przez 2 minuty, mieszając drewnianymi łyżkami, żeby makaron pokrył się przyprawami z patelni, a pomidorki trochę zmiękły zachowując kształt. Rozłożyć spaghetti na podgrzane talerze, na górę położyć tuńczyka (my kroimy usmażonego steka z tuńczyka na długie paski). Podawać od razu po nałożeniu dopóki danie jest gorące i pyszne.

Przepis zaczerpnięty z książki „Kudłaci kucharze na diecie” Dave Myers & Si King.

Zapraszamy po inne nasze przepisy z wykorzystaniem ryb i owoców morza TUTAJ.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *