Idealna na grilla, pasuje jako dodatek do grillowanych mięs. Sałatka z grillowanej cukinii.
Cukinia obok bakłażana i szparagów to nasze ulubione warzywo. Koniecznie musi być młoda, cienka i bez pestek. Pomni słów mistrza Makłowicza środki przerośniętych cukiń wraz z pestkami wyrzucamy. Nie obieramy ze skórki. Ten przepis jest prosty jak… (wpisać wg uznania). Przedstawiamy więc przepis: sałatka z grillowanej cukinii.
Wystarczy cukinię pociąć wzdłuż na cienkie paski, wrzucić na chwilę na gorącą patelnię grillową z dodatkiem oliwy. Na drugiej suchej patelni prażymy na złoto orzeszki pinii. Kruszymy kozi ser na drobne kawałki. Nałożyć cukinię na głęboki talerz posypać drobinami sera i pieczonych orzeszków pinii. Delikatnie oprószyć całość solą i pieprzem.
Cukinia może być przystawką, daniem głównym albo dodatkiem do innego dania. Świetnie komponuje się w każdym wy-daniu. Można spożywać na ciepło lub na zimno. Potrawa prosta, łatwa i smaczna!
Jeśli szukacie ciekawych, niestandardowych i super-smacznych przepisów na grilla zapraszamy do sekcji „Na grilla” na naszej stronie.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie