Mirto – likier z jagód. Sardynia. Włochy 2022

mirto

Sardyńskie Mirto. Likier z właściwościami wspierającymi procesy trawienne.

Mirto lub oficjalnie Mirto di Sardegna to kolejny likier z właściwościami wspierającymi procesy trawienne. Zazwyczaj podawany po posiłku jako digestive, ale można też dawkować przed jedzeniem jako aperitif, pobudzając soki trawienne. Napój rodem z Sardynii, ale też znany i produkowany jest na Korsyce został zaliczony do tradycyjnych produktów regionalnych. Produkowany już w starożytności, podawany w wielu restauracjach jako bonus po posiłku.

mirto
mirto

Powstaje w wyniku maceracji jagód mirto (ciemnych lub jasnych) oraz liści w 95% spirytusie z domieszką cukru lub miodu oraz wody. Dojrzewanie trwa około roku, jednak po dwóch latach traci swoje właściwości, więc trzeba konsumować zaraz po otwarciu!

Ciemny –> mocniejszy o charakterystycznej ostrej nucie smakowej, jasny –> łagodny i bardziej kremowy.

Zapraszamy też do zerknięcia na inne Trunki.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *