Sardyńskie Mirto. Likier z właściwościami wspierającymi procesy trawienne.
Mirto lub oficjalnie Mirto di Sardegna to kolejny likier z właściwościami wspierającymi procesy trawienne. Zazwyczaj podawany po posiłku jako digestive, ale można też dawkować przed jedzeniem jako aperitif, pobudzając soki trawienne. Napój rodem z Sardynii, ale też znany i produkowany jest na Korsyce został zaliczony do tradycyjnych produktów regionalnych. Produkowany już w starożytności, podawany w wielu restauracjach jako bonus po posiłku.
Powstaje w wyniku maceracji jagód mirto (ciemnych lub jasnych) oraz liści w 95% spirytusie z domieszką cukru lub miodu oraz wody. Dojrzewanie trwa około roku, jednak po dwóch latach traci swoje właściwości, więc trzeba konsumować zaraz po otwarciu!
Ciemny –> mocniejszy o charakterystycznej ostrej nucie smakowej, jasny –> łagodny i bardziej kremowy.
Zapraszamy też do zerknięcia na inne Trunki.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie