Danie idealne na słoneczne lato. Wspaniałe smaki owoców morza i dojrzałych pomidorów, lekkie nuty kwasowe dzięki oliwkom i kaparom oraz białemu winu.
Dokładnie 7 sierpnia 2018 roku odpoczywając nad jeziorem Garda we Włoszech, w miejscowości Manerba del Garda zrobiliśmy pierwszy raz duszone mątwy z zielonymi oliwkami i kaparami. Ten smak, ta konsystencja, słońce i oczywiście niepowtarzalne okoliczności przyrody. Rzec „Niebo w gębie” to nic nie rzec. Gotowaliśmy duszone mątwy wielokrotnie, również będąc w Polsce i smaki udało się zachować mimo innych (niż włoskie) składników. Jedyne czego zabrakło to tych widoków na jezioro Garda i słońca. Reszta sprawdza się w 100%!
Składniki na 4 porcje:
- 600 g sprawionych mątw z mackami
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 świeżych pomidorów
- 400 g przecieru pomidorowego
- 100 g zielonych oliwek bez pestek
- 2 łyżki kaparów
- 500 ml wywaru rybnego
- 200 ml białego, wytrawnego wina
- sól, pieprz, szczypta cukru
- 4 pomidory
- pęczek estragonu
Przepis:
Mątwy umyć i drobno pokroić. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Oliwki i kapary posiekać. Mątwy smażyć na rozgrzanej oliwie, mieszając od czasu do czasu. Dodać cebulę z czosnkiem i dusić razem z mątwami. Dodać przecier pomidorowy oraz posiekane oliwki i kapary. Wlać wino i wywar rybny. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować mniej więcej godzinę pod przykryciem na małym ogniu.
Świeże pomidory obrać ze skórki, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Estragon posiekać. Oba składniki wymieszać z potrawą pod koniec gotowania. Całość podawać z chlebem.
Zapraszamy po inne przepisy z ryb i owoców morza TUTAJ. A szukając dań z mątwami (cattlefish) zerknijcie na takie grzanki! Cudowne – link TUTAJ.
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.
Smacznego!