Duszone mątwy z zielonymi oliwkami i kaparami

Duszone mątwy z zielonymi oliwkami i kaparami

Danie idealne na słoneczne lato. Wspaniałe smaki owoców morza i dojrzałych pomidorów, lekkie nuty kwasowe dzięki oliwkom i kaparom oraz białemu winu.

Dokładnie 7 sierpnia 2018 roku odpoczywając nad jeziorem Garda we Włoszech, w miejscowości Manerba del Garda zrobiliśmy pierwszy raz duszone mątwy z zielonymi oliwkami i kaparami. Ten smak, ta konsystencja, słońce i oczywiście niepowtarzalne okoliczności przyrody. Rzec „Niebo w gębie” to nic nie rzec. Gotowaliśmy duszone mątwy wielokrotnie, również będąc w Polsce i smaki udało się zachować mimo innych (niż włoskie) składników. Jedyne czego zabrakło to tych widoków na jezioro Garda i słońca. Reszta sprawdza się w 100%!

Duszone mątwy z zielonymi oliwkami i kaparami
Duszone mątwy z zielonymi oliwkami i kaparami

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g sprawionych mątw z mackami
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 świeżych pomidorów
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki kaparów
  • 500 ml wywaru rybnego
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 4 pomidory
  • pęczek estragonu
Duszone mątwy z zielonymi oliwkami i kaparami
Duszone mątwy z zielonymi oliwkami i kaparami

Przepis:

Mątwy umyć i drobno pokroić. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Oliwki i kapary posiekać. Mątwy smażyć na rozgrzanej oliwie, mieszając od czasu do czasu. Dodać cebulę z czosnkiem i dusić razem z mątwami. Dodać przecier pomidorowy oraz posiekane oliwki i kapary. Wlać wino i wywar rybny. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować mniej więcej godzinę pod przykryciem na małym ogniu.

Świeże pomidory obrać ze skórki, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Estragon posiekać. Oba składniki wymieszać z potrawą pod koniec gotowania. Całość podawać z chlebem.

Duszone mątwy z zielonymi oliwkami i kaparami
Duszone mątwy z zielonymi oliwkami i kaparami
Duszone mątwy z zielonymi oliwkami i kaparami
Duszone mątwy z zielonymi oliwkami i kaparami

Zapraszamy po inne przepisy z ryb i owoców morza TUTAJ. A szukając dań z mątwami (cattlefish) zerknijcie na takie grzanki! Cudowne – link TUTAJ.

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Smacznego!

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *