Grecka zupa z ciecierzycy z dodatkiem cytryny

Grecka zupa z ciecierzycy z dodatkiem cytryny

Zaskakująca w smaku grecka zupa z ciecierzycy. Wegetariańska!

Ta grecka zupa z ciecierzycy z dodatkiem soku z cytryny składa się z samych warzyw (wegetariańska!) a smak wzbogacony jest śródziemnomorskimi ziołami, dzięki czemu stanowi pożywne, a jednocześnie wyjątkowo smaczne danie. Idealnie rozgrzewająca i zaskakująca w smaku. W sam raz na mroźny, zimowy wieczór. Doskonale komponuje się z chrupiącym pieczywem lub grzankami.

Grecka zupa z ciecierzycy z dodatkiem cytryny
Grecka zupa z ciecierzycy z dodatkiem cytryny

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy (2x400g)
  • 750ml bulionu warzywnego (u nas zrobiony z 1.5 kostki buliony warzywnego Knorr)
  • 1 duża, czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 1 gałązka świeżego (same igiełki)
  • 1 liść laurowy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • oliwa (3 łyżki do smażenia + 2 łyżki do dodania na koniec)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przepis:

Drobno pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oliwie w dużym garnku (3-4 minut). Jak się zarumieni dodajemy pokrojone w kosteczkę 3 ząbki czosnku. Smażymy całość przez dodatkową minutę uważając, żeby nie przypalić czosnku i cebuli.

Grecka zupa z ciecierzycy z dodatkiem cytryny
Grecka zupa z ciecierzycy z dodatkiem cytryny

W międzyczasie kroimy seler naciowy i marchewkę i dorzucamy do garnka, smażąc wszystko i mieszając. Dodajemy oregano i rozmaryn oraz liść laurowy. Przyprawiamy do smaku według własnego uznania. Smażymy przez 10-15 minut a następnie dorzucamy odsączoną ciecierzycę. Kolejne 10 minut smażymy. Dolewamy bulion warzywny. Mieszamy wszystko dokładnie, zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy pod przykryciem na około 25-30 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać więcej bulionu.

Kiedy wszystko jest już gotowe dolewamy sok z cytryny (radzimy próbować, bo cytryny bywają różnie kwaśne, więc najlepiej dolać 1/4 soku – spróbować, znów 1/4 soku i spróbować, tak żeby osiągnąć idealną równowagę kwasową jaką lubicie). W oryginalnym przepisie był sok z 2 cytryn, ale to wydaje się być naprawdę kwaśne.

Na koniec dolewamy 2 łyżki oliwy i po wlaniu na talerze posypujemy natką pietruszki.

Można serwować z chrupkim pieczywem lub grzankami. Jeśli jesteście ciekawi innych, nietypowych i smacznych zup zapraszamy do naszej zakładki ZUPY.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *