Smażona kaszanka z jajkiem sadzonym oraz kolendrą

Smażona kaszanka z jajkiem sadzonym

Smażona kaszanka z jajkiem sadzonym jest idealna na śniadanie albo na kolację. W zależności od wersji możecie raczyć się dobrze zmrożoną substancją płynną uzupełniającą danie.

Sekret dobrze przygotowanej kaszanki tkwi w stopniu jej wysmażenia. Nie ma też co ukrywać, że jakość tego dania zależy również od samych składników (kaszanki) oraz oczywiście od towarzystwa 100 gram dobrze zmrożonej substancji, o której to niezwykle soczyście i emocjonalnie opowiada Janusz Gajos. Smażona kaszanka z jajkiem sadzonym nie jest trudna w przygotowaniu, ale trzeba ją dokładnie wysmażyć.

Smażona kaszanka z jajkiem sadzonym
Smażona kaszanka z jajkiem sadzonym

U nas króluje kaszanka z białej kaszy. Żeby przygotować dobry podkład do wysmażenia stosujemy boczek pokrojony w kosteczkę, wrzucony na patelnię, cebulę dodajemy pod koniec smażenia boczku jak już jest taki chrupki jak skwarki. Nadmiar tłuszczu można odlać i tak jeszcze pojawi się tłuszcz z kaszanki. Cebulkę podsmażamy na złoto. Następnie wrzucamy kaszankę i smażymy tak długo aż zrobi się prawie sucha. Nie lubimy lekko podgrzanej i tłustej. Uwielbiamy czarną, wysmażoną, niemal suchą. Solimy, pieprzymy do smaku. Tuż przed podaniem w uprzednio zrobione w kaszance gniazda wbijamy jajka zachowując całe żółtka. Przykrywamy przykrywką i czekamy aż się białko zetnie. Według tej receptury powstanie idealna, smażona kaszanka z jajkiem sadzonym. Podajemy przyprawiając kolendrą.

Zaglądnijcie też na wpis o BIAŁEJ KASZANCE!

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *