Super smaczna, wegańska potrawka z czarnej fasoli

Wegańska potrawka z czarnej fasoli

Ta potrawa a w zasadzie potrawka z czarnej fasoli delikatnie przypomina smakiem fasolkę po bretońsku, aczkolwiek nie ma w niej składników pochodzenia mięsnego.

Po sukcesie wyśmienitej w smaku zupy greckiej z ciecierzycy z dodatkiem cytryny, wędrujemy dalej po zakamarkach kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Trochę odpoczywamy od mięsa i tym samym próbujemy realizować się w kuchni stricte roślinnej. Tym razem powstała rewelacyjna potrawka z czarnej fasoli.

Wegańska potrawka z czarnej fasoli
Wegańska potrawka z czarnej fasoli

Składniki:

  • 2 puszki czarnej fasoli (około 800g)
  • 2 duże cebule
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • 1/2 dużej papryki czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 szczypta mielonego kminku
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek jałowca
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek kolendry lub natka pietruszki
  • 3-5 łyżek oliwy do smażenia + oliwa do polania potrawki na talerzu
Wegańska potrawka z czarnej fasoli
Wegańska potrawka z czarnej fasoli

Przepis:

Fasole odsączyć na sitku. Cebulę obrać i pokroić w piórka, łodygi selera pokroić na plasterki, paprykę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, wsypać kminek, listki laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec. Dodać posiekany czosnek. Składniki podsmażaj do czasu, aż czosnek się zarumieni. Następnie dodać pozostałe warzywa (cebulę, seler, paprykę), smażyć je do zeszklenia.

W kolejnym kroku dodać przecier pomidorowy, koncentrat, wodę, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz majeranek. Całość dobrze wymieszać i zagotować, a następnie dodać fasolę. Gotować jeszcze przez około 10-15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru (można więcej z zależności jak bardzo wyszło kwaskowe). Po nałożeniu na talerze polać oliwą i posypać posiekaną kolendrą (u nas akurat kolendry brakło, więc zastosowaliśmy natkę pietruszki). Potrawkę można podawać z białym pieczywem.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Przepis zaczerpnęliśmy z książki „Zielona kuchnia jednogarnkowa. 100 wegańskich przepisów” Marta Krawczyk, wydawnictwo SBM sp. z o.o., Warszawa 2020

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *