Takie nam wyszło ZAJESMACZYSTE śniadanie! Trzeba się jednak trochę napracować, żeby to wszystko zsynchronizować w czasie, żeby było smaczne i ładnie podane. Ponad godzinę pracowaliśmy nad nim we dwójkę!
Nie ukrywamy, że wyszło wspaniałe, smaczne i elegancko wyglądające śniadanie. Składniki oraz prosty, niewymagający przepis znajdziecie poniżej.
Składniki dla 3 osób:
- 3 jajka
- 3 małe bataty
- 6 kapeluszy pieczarek
- 3 średnie pomidory
- 250g baby szpinaku
- 3 ząbki czosnku (2 do batatów, 1 do szpinaku)
- szczypiorek
- oliwa
- sok z cytryny do polania awokado
- sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, sumak
- polenta lub kaszka manna do posypania batatów
Proces przygotowania zacznijcie od obrania i pokrojenia batatów. Następnie trzeba je zahartować w zimnej wodzie, wysuszyć i upiec (przepis na idealne bataty znajdziecie klikając TUTAJ). W międzyczasie trzeba wysmażyć szpinak z dodatkiem oliwy i czosnku. Równocześnie (najlepiej na patelni grillowej) trzeba usmażyć pomidory oraz kapelusze pieczarek a chwilę później zrobić jajka sadzone. Nie ma też co czekać, trzeba rozgnieść awokado, przyprawić solą oraz pieprzem a następnie polać sokiem z cytryny (żeby nie ściemniało).
Podać wszystko razem, żeby było ciepłe, posypać pokrojoną cebulką! Gotowe!
Powodzenia! Warto!
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie