Malinowy drink na bazie wina musującego Cava

Malinowy drink na bazie wina musującego Cava

Wystarczy wyciśnięty z malin sok, dobrej jakości wino musujące i lodówka. Przepis na malinowy drink jest bardzo prosty.

Orzeźwiający, ożywczy, rześki, chłodny, pobudzający, lekko kwaskowy dzięki malinom i wytrawnej, hiszpańskiej Cavie (można popróbować z włoskim Prosecco lub francuskim Szampanem). Wino możecie nabyć w Jamon4you na Starym Kleparzu lub w wimoman.pl w Krakowie na ul. Retoryka. Ten malinowy drink robi robotę w gorące dni!

Malinowy drink na bazie wina musującego Cava
Malinowy drink na bazie wina musującego Cava

Sok wyciśnięty z malin (u nas w wolnowyciskarce) i mocno schłodzony w lodówce (60 min) lub zamrażarce (20-30min) wlać do smukłych, wysokich kieliszków (również trzymanych w zamrażarce) a następnie dolać zimną Cavę w proporcji: 1 część soku, 3 części Cavy. Wymieszać. Podawać. Delektować się. Mlaskać. Zachwycać się. Smakować. Robić kolejne!

Cytując ekspertów z WINOMANA w przytoczymy kilka ważnych faktów w sprawie Cavy:

  • Cava – hiszpańskie wino musujące – jest produkowane w wielu hiszpańskich regionach, ale 95% butelek z ta nazwą pochodzi z regionu Penedès.
  • Do 1970 r. wino musujące z kraju korridy zwane było „HISZPAŃSKIM SZAMPANEM„, ale ze względu na uregulowania prawne konieczna była zmiana.
  • CAVA” to w języku katalońskim jaskinia, naturalna piwnica, w której m.in. mogą dojrzewać hiszpańskie musiaki.
  • Cava jest wytwarzana metodą tradycyjną (podobnie jak szampan), ale mimo to jest zdecydowanie tańszym trunkiem. Dlatego Cava jest obecnie najliczniej sprzedawanym winem musującym – Hiszpania eksportuje ponad 225 mln butelek rocznie.
  • Biała Cava jest tłoczona z lokalnych odmian, gdzie Xarel-lo zapewnia strukturę, Macabeo dodaje kwasowości i świeżości, a Paralleda nadaje kremowy, bogaty charakter.
  • Wina oznakowane jako Cava dojrzewają w butelce nad drożdżowym osadem od min. 9 miesięcy dla podstawowych win, przez min. 15 dla win Reserva, przynajmniej 30 dla win Gran Reserva do min. 36 dla win Cava de Paraje Calificado.
  • Istnieje podział wina Cava ze względu na poziom cukru (co przekłada się na odczucie słodyczy). Najbardziej wytrawne jest wino oznaczone jako Brut Nature, poprzez Extra Brut, Brut, Extra Seco, Seco, do słodkiego Dulce.
  • Cava jest trunkiem elastycznym gastronomicznie. Może być doskonałym aperitifem, ale także wspierać dania z owocami morza, mięsiwem, po potrawy kuchni wschodniej i desery.”

Smacznego!

Inne drinki, trunki, wina i likiery znajdziecie TUTAJ.

Przepis zaczerpnięty ze strony Facet i kuchnia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *