Parmigiana to rewelacyjna zapiekanka z udziałem bakłażana, pomidorów i dwóch rodzajów sera.
Parmigiana to propozycja potrawy do zjedzenia na gorącą lub na zimno, jako przekąska albo jako danie główne. Najlepiej od razu zrobić go więcej, żeby zostało na drugi dzień, wtedy smakuje jeszcze lepiej.
Składniki:
- 4 duże bakłażany
- sos pomidorowy (puszka pomidorów bez skórki), passata lub dojrzałe, świeże pomidory podsmażone z cebulką
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400–500g startej mozzarelli
- 100g startego parmezanu
- oliwa extra virgin
- sól, pieprz, pieprz cayenne
Bakłażany kroimy na 5mm plastry, układamy na talerzu, posypujemy solą, przykrywamy papierowym ręcznikiem, następnie układamy następną warstwę bakłażana, posypujemy solą i przykrywamy ręcznikiem. Obciążamy plastry bakłażana czymś ciężkim tak żeby plastry puściły gorzki sok.
Po około 30 minutach osuszamy plastry, smarujemy każdy plaster oliwą i smażymy na patelni po kilka minut aż wszystkie plastry staną się złociste z obu stron. W razie potrzeby dolewamy na patelnię oliwy.
Bakłażana można upiec również w piekarniku z odrobiną oleju tak by danie było mniej kaloryczne.
Przygotowujemy sos pomidorowy
Rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy drobno posiekaną jedną cebulę aż zmięknie i zrobi się złocista. Dodajemy rozgniecione 2 ząbki czosnku a następnie pokrojone pomidory z puszki (800 g) lub świeże, dojrzałe, obrane ze skórki. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 20-30 minut, aż woda odparuje a sos zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy pieprzem cayenne (warto sprawdzań stopień ostrości).
Dno formy do pieczenia smarujemy oliwą, wkładamy sos pomidorowy, układamy warstwę bakłażana a na nią wlewamy sos pomidorowy, następnie kładziemy bakłażana, pomidory, sery, bakłażana, pomidory, sery aż do wyczerpania składników. Kończymy nakładając pomidory a wszystko posypujemy całość obficie tartym parmezanem.
Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40–50 minut, aż skorupa sera stanie się złotobrązowa.
Szukajcie przepisów na wykorzystanie tego warzywa w zakładce Na skróty/Bakłażan na naszej stronie.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie