Idealne na Święta, ale też na różnego rodzaju imprezy. Zachwycają wyglądem, zapachem i smakiem. Spróbujcie zrobić sami ciasteczka migdałowe. Efekt wizualny i smakowy gwarantowany!
Niewiele tu składników, trochę pracy oczywiście trzeba włożyć, żeby ciasteczka migdałowe wyszły pachnące i pyszne. Przepis oraz składniki znajdziecie poniżej.
Składniki:
- 2 białka kurze
- 200g mąki migdałowej
- 200g cukru pudru
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- cukier puder do obtoczenia ciastek
Przepis:
Piekarnik rozgrzewamy maksymalnie do 150 stopni z termoobiegiem. W misce mieszamy mąkę migdałową z cukrem pudrem i solą. Białka ubijamy z sokiem z cytryny na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy je z sypkimi składnikami i zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut, aż ciasteczka popękają, a ich spody staną się lekko złote.
Smacznego!
Zapraszamy po inne przepisy na Święta do naszej zakładki „Na Święta”, na pewno coś się Wam spodoba i spróbujecie to zrobić sami!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie