Ciasteczka migdałowe czyli miękkie Amaretti

Ciasteczka migdałowe czyli miękkie Amaretti

Idealne na Święta, ale też na różnego rodzaju imprezy. Zachwycają wyglądem, zapachem i smakiem. Spróbujcie zrobić sami ciasteczka migdałowe. Efekt wizualny i smakowy gwarantowany!

Niewiele tu składników, trochę pracy oczywiście trzeba włożyć, żeby ciasteczka migdałowe wyszły pachnące i pyszne. Przepis oraz składniki znajdziecie poniżej.

Ciasteczka migdałowe czyli miękkie Amaretti
Ciasteczka migdałowe czyli miękkie Amaretti

Składniki:

  • 2 białka kurze
  • 200g mąki migdałowej
  • 200g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier puder do obtoczenia ciastek
Ciasteczka migdałowe czyli miękkie Amaretti
Ciasteczka migdałowe czyli miękkie Amaretti

Przepis:

Piekarnik rozgrzewamy maksymalnie do 150 stopni z termoobiegiem. W misce mieszamy mąkę migdałową z cukrem pudrem i solą. Białka ubijamy z sokiem z cytryny na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy je z sypkimi składnikami i zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut, aż ciasteczka popękają, a ich spody staną się lekko złote.

Smacznego!

Zapraszamy po inne przepisy na Święta do naszej zakładki „Na Święta”, na pewno coś się Wam spodoba i spróbujecie to zrobić sami!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *