Tarta czekoladowa z truskawkami i pomarańczowym smakiem

Tarta czekoladowa z truskawkami

Smaczna i spektakularnie wyglądająca tarta czekoladowa z truskawkami, która łączy w sobie słodkie nuty z delikatnym posmakiem pomarańczy oraz chrupką teksturą ciasta.

Sezon na truskawki w pełni, więc warto wykorzystać okazję i przygotować ciasto na bazie tych słodkich owoców właśnie teraz. Z poniższego przepisu wyjdzie Wam przepyszna tarta czekoladowa z truskawkami, która łączy w sobie słodkie nuty z delikatnym posmakiem pomarańczy oraz chrupką teksturę ciasta.

Tarta czekoladowa z truskawkami
Tarta czekoladowa z truskawkami

Składniki na ciasto:

  • 10 dag mąki żytniej
  • 15 dag mąki pszennej
  • 6 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 15 dag schłodzonego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Na stolnicę lub do miski wsypać mąkę i cukier a następnie wymieszać. Dodać żółtko oraz masło i połączyć
składniki. Można to zrobić w misce: czubkami palców lub mikserem lub na desce posiekać nożem. Zagnieść gładkie ciasto i w zależności jaką macie formę do pieczenia ulepić kulę – do formy okrągłej,
lub walec – do formy prostokątnej. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce minimum
30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto i wylepić ciastem formę na tartę. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 200 °C.

Tarta czekoladowa z truskawkami
Tarta czekoladowa z truskawkami

Składniki na krem:

  • 250 ml śmietany kremówki 36% lub 30%
  • 25 dag gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau

W garnuszku podgrzewamy śmietankę (ale nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy aż czekolada się całkowicie rozpuści. Wlewamy likier, lekko studzimy a następnie wylewamy na upieczony spód tarty. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Składniki:

  • 50 dag truskawek
  • 125 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego (my stosujemy likier Cointreau, ale jako zamienniki Cointreau sprawdzą się też innego rodzaju likiery pomarańczowe, czyli np. francuski Grand Marnier na bazie brandy, czy też likier pomarańczowy Curaçao powstający na bazie gorzkich pomarańczy laraha i innych cytrusów z holenderskiego Curaçao.)

Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny
i likierem i odstawiamy na około 30 minut. Przed podaniem truskawki odsączamy i układamy dekoracyjnie na tarcie. Możemy udekorować ciasto listkami świeżej mięty lub melisy.

Tarta czekoladowa z truskawkami
Tarta czekoladowa z truskawkami

Przepisy na tarty i ciasta znajdziecie na naszej stronie TUTAJ.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *