Małe, białe cebulki na słodko-kwaśno zwane po włosku: Cipolline in agrodolce.
Cipolline in agrodolce czyli małe, białe cebulki na słodko-kwaśno, to genialne uzupełnienie do dań i przekąsek. Przepis nie wymaga posiadania specjalnej i tajemnej wiedzy kucharzy ani znajomości arkanów sztuki kulinarnej. Trochę cierpliwości oraz niezbędne składniki a w finale zyskujemy idealny dodatek do serów, wędlin i pasztetów.
Składniki:
– 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
– 675g małych, białych cebulek, obranych z suchych powłok
– 2 łyżki cukru, stosować według własnych preferencji i smaków
– 2 łyżki czerwonego octu winnego
– 75g rodzynek sułtańskich
– 2 łyżki wytrawnego wina Marsala
– około 4 łyżek gorącej wody
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przepis zaczerpnięty z książki „Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata” Paola Gavin.
Rozgrzać oliwę na dużej patelni a następnie wrzucić obrane cebulki. Przykryć i podsmażać na małym ogniu przez 25 minut aż staną się miękkie. Rozpuścić cukier w occie, następnie wlać na patelnię. Wrzucić rodzynki po czym dolać wino oraz gorącą wodę. Wszystko trzeba teraz wymieszać, doprawić solą i pieprzem a następnie dusić pod przykryciem około 40 minut, aż cebulki nabiorą „rumieńców”, a sos się skarmelizuje. Przełożyć całość do miseczki. Podawać schłodzone.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie