Przedstawiamy kolejną książkę kucharską, z której czerpiemy kulinarne inspiracje. „Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata” Paola Gavin.
HAZANA (z hebr.) – jedzenie, które cieszy. Jedzenie jest dla Żydów sensem życia. W swojej książce Paola Gavin zabiera czytelników na wyprawę do dwudziestu krajów świata, od Polski po Maroko, i opisuje ponad 140 żydowskich dań wegetariańskich. Znajdziemy tu zarówno nowatorskie i proste przepisy, jak i receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, w których po mistrzowsku wykorzystane zostały tradycyjne składniki.

„Ten smakowity zbiór przepisów pomaga zrozumieć niezwykle skomplikowane losy społeczności żydowskiej i spojrzeć na nie od nieoczywistej strony, bo od kuchni. Pozycja obowiązkowa – nie tylko dla wegetarian!” Bartek Kieżun

My wykorzystaliśmy przepis na małe, białe cebulki na słodko-kwaśno, idealnie pasujące do pasztetów i wędlin na przykład na święta!
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
„Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata” Paola Gavin. Grupa wydawnicza Foksal sp. z o.o. , Warszawa 2018