Caponata to alternatywa dla wegan i wegetarian. Rodzaj warzywnego gulaszu, który można serwować samodzielnie lub na przykład z makaronem.
Caponata (capunata, caponada) to sycylijskie danie, odmiana warzywnego gulaszu na bazie pokrojonego i smażonego na oliwie bakłażana oraz gotowanych lub duszonych z bakłażanem warzyw. Całość doprawiona octem z dodatkiem kaparów ma słodko-kwaśny smak. W zasadzie jest to wegetariańska potrawa, ale są regiony we Włoszech, w których serwują ją z rybami i owocami morza.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1/2 kilograma świeżych dojrzałych pomidorów lub 1 puszka
- 1 duża czerwona cebula
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 20 oliwek zielonych
- 2 łyżki kaparów
- 2-3 łyżki octu winnego
- ¼ szklanki wytrawnego białego wina
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- oliwa extra virgine
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii
- 2 łyżki posiekanych listków mięty
- orzeszki pinii
Przepis:
Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić aż wypuści sok, a następnie za pomocą papierowego ręcznika osuszyć go a następnie pokroić w dużą kostkę. Kostki wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, przykryć i dusić do momentu aż staną się miękkie. Wyciągnąć na chwilę bakłażana na talerz.
Świeże pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w dużą kostkę, selera w cienkie plasterki.
Na tej samej patelni na której smażył się bakłażan podsmażyć cebulę i selera. Jeżeli bakłażan „wypił” całą oliwę dodać kolejne 1-2 łyżki oliwy. Kiedy warzywa zmiękną dodać pokrojone pomidory i gotować całość przez kolejne 10 minut. Dodać oliwki i kapary oraz podduszonego wcześniej bakłażana. Doprawić solą i pieprzem, wlać ocet oraz białe wino. W razie gdyby całość była zbyt kwaśna można dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać wszystko aby składniki się połączyły i gotować jeszcze przez 2-3 minuty.
W międzyczasie uprażyć na patelni orzeszki pinii i dodać je do gotujących się warzyw.
Na zakończenie posypać listkami bazylii i mięty.
Caponata najlepsza jest na następny dzień. Można podawać ją na zimno lub w temperaturze pokojowej na przykład na ciepłej grzance. A jak już się znudzi i zostanie to można ją zmiksować i zrobić pastę do nakładania na pieczywo!
U nas caponata na ciepło zamienia się w sos do makaronu. Spróbujcie! Będziecie mile zaskoczeni.
Szukajcie przepisów na wykorzystanie tego warzywa w zakładce Na skróty/Bakłażan na naszej stronie.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie